2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar válogatott gól nélküli döntetlenre játszott múlt héten, szerdán a csoportot vezető oroszok vendégeként a labdarúgó Nemzetek Ligája másodosztályának megfelelő B divízió negyedik fordulójában.

Mindkét csapat kényelmes tempóban kezdte a mérkőzést. Amikor az oroszoknál volt a labda, ők támadóbb szellemben próbáltak futballozni, de a magyar védelem rendkívül stabil volt. A vendégek is vezettek néhány akciót, elsősorban a bal oldalon, Holender révén, ám ezek egyikéből sem sikerült helyzetig jutni, csak néhány távoli, egyben veszélytelen lövés jött össze. A játékrész derekától a hazaiak kis mezőnyfölényt harcoltak ki, de a három magyar belső védő rendre jó ütemben lépett közbe, kiválóan futballozott a trió. Teljesítményükről mindent elárul, hogy a szünetig egyetlen kapura lövése volt a csoportot veretlenül vezető riválisnak, de akkor sem akadt dolga Dibusznak.

A folytatásban viszont nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az oroszok, ennek nyomán először az 54. percben kellett nagyot védenie Dibusznak egy megpattanó lövésnél, nem sokkal később pedig a keresztléc segítette ki. Ebben a periódusban a magyar csapatnak nem maradt ereje támadásépítésre, viszont amikor húsz perc után kiszabadult a szorításból, Nego próbálkozhatott közeli kapáslövéssel, de kísérletét blokkolták. Ezt leszámítva az orosz együttes irányított, azonban a vendégvédelem továbbra is tartotta a lépést vele, így az ígéretes akciók rendre elhaltak a magyar 16-osnál. A hajrában ismét fokozódott a nyomás Dibusz kapuján, azonban a hátsó alakzat továbbra is megingás nélkül állta a sarat, így a magyarok kihúzták kapott gól nélkül a találkozót, azaz egy ponttal távoztak Moszkvából, amire legutóbb 1991-ben volt példa.

A csoport másik mérkőzésén Törökország hazai pályán 2-2-re játszott Szerbiával.

A magyar válogatott legközelebb november 12-én az év legfontosabb mérkőzésén Izlandot fogadja Európa-bajnoki pótselejtezőn a Puskás Arénában, majd Szerbiát és Törökországot látja vendégül három, illetve hat nappal később a Nemzetek Ligája utolsó két fordulójában.


Mestermérleg

* Marco Rossi (Magyarország): „Nagyon elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával, végig harcoltak, nagyon megszenvedtek az egy pontért. Támadásban azért nem sikerült olyan jól játszanunk, mert a széleken kevésbé volt hatékony a válogatott, mint az ezt megelőző mérkőzéseken. Ez volt az eddigi legnehezebb találkozónk, akár gólt is kaphattunk volna, így elégedett vagyok a döntetlennel. De azért vagyok büszke, mert a játékosok 95 percen át oroszlánként küzdöttek, ezen az sem változtatott volna, ha kikapnak.

* Sztanyiszlav Csercseszov (Oroszország): „Próbáltuk állandó nyomás alá helyezni a magyarokat, de azok ügyesen ki tudtak szabadulni többször is, így nem igazán működött a tervünk. A második félidőben már jobban alakultak a dolgok, de nem egyszerű egy egész mérkőzésen ilyen nyomást kifejteni, bárki is legyen az ellenfél. Az utóbbi két találkozóra hat pontot terveztünk, de nem jött össze – túl optimisták voltunk.”


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 4. forduló: Oroszország – Magyarország 0-0

Moszkva, vezette: Michael Oliver (angol).

Sárga lap: Ozdojev (34.), Kudrjasov (63.), illetve Botka (24.), Fiola (71.), Szalai A. (86.).

Oroszország: Sunyin – Szmolnyikov, Szemjonov, Kudrjasov, Zsirkov (67. Karavajev) – Mirancsuk (55. Bakajev), Zobnyin, Ozdojev (81. Szobolev) – Ionov (67. Gazinszkij), Dzjuba, Kuzjajev (55. Mosztovoj).

Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Sigér, Kalmár (76. Schäfer), Holender (46. Fiola) – Gazdag (46. Nagy) – Szalai Á. (83. Könyves), Nikolics (61. Varga Kevin).

Fotó: MLSZ