2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkészült az 1953-as londoni 6:3-as magyar–angol tévéfelvételének digitális, részben színezett változata, a felújított verzió premierje november 25-én, az évszázad mérkőzésének 67. évfordulóján lesz látható a SuperTV2-n.

A legendás Aranycsapat világra szóló győzelmének digitális változatát a Magyar Telekom készítette el. „Ezt a meccset eddig kevesen láthatták teljes egészében, másrészt a felvétel minősége nem volt igazán élvezhető. Mivel ez több volt egy futballmérkőzésnél, ikonikus találkozó lett, amely nemzeti sikertörténetünk és büszkeségünk egyik fontos darabja, ezért döntöttünk úgy, hogy generációktól függetlenül mindenki számára elérhetővé tesszük. A filmben a magyar gólokat színesben lehet majd látni, mert a digitális felújítás során ezeket a filmrészleteket kockaként ki is színezte a Magyar Telekom. A BBC-től érkezett 67 éves kópia restaurálásán három hónapon át dolgoztak” – mondta a társaság egyik vezetője. Szabó Béla hozzátette: mivel a kor technológiai feltételei nem tették lehetővé, hogy a helyszínről élőben közvetítő BBC filmre vegye az adást, ezért egy televízió képernyőjére irányított kamerával „vették fel” a két félidőt.

A november 25-i premiert követően a legendás 6:3 digitalizált változata három hónapig a Telekom-videotékában elérhető marad.

Az Aranycsapat egyik játékosa Bozsik József volt, akinek a fia, Bozsik Péter most azt mondta: „Ma talán már nehéz elképzelni, ahogyan egykoron Puskásért, Kocsisért vagy az apámért és általában az Aranycsapatért rajongott a világ. Olyan első számú példaképek és sztárok voltak ők akkor, ami ma Messi vagy Cristiano Ronaldo népszerűségéhez mérhető” – mondta a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. 

A szakember szerint a digitálisan felújított film a mai generációkhoz is elérhető közelségbe hozza azt az érzést, hitet, hogy „mi, magyarok, világra szóló eredményekre is képesek lehetünk”.

A Népsport címlapján az évszázad mérkőzése. Fotó: NSO