2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Digitális Jólét Program

Június 3-án indult el az erdélyi megyékben a Digitális Jólét Program. Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője Marosvásárhelyen jelentette be, hogy elindítják Erdélyben a Digitális Falu Program intézkedései közül a Településszondát. 

A Településszonda fontos eleme a helyi stakeholder-igények és preferenciák empirikus kutatása, a felhasználói szempontok felmérése, a koronavírus okozta válság által a korábbinál még jobban a fókuszba kerülő digitalizáció állapotának vizsgálata, valamint helyi problématérkép készítése a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjából. A Kultúrpalota kistermében megtartott bemutatón és sajtótájékoztatón részt vett Balla László, a Digitális Jólét Nonprofit KFT. ügyvezető-helyettese, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Incze Csongor, Hargita megye menedzsere, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, valamint Besenyei Sarolta, a Digitális Jólét Nonprofit KFT. erdélyi képviseletének vezetője.

Jobbágy László a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a digitalizáció egyrészt egyszerű, hiszen tudják, hogy mit szeretnének elérni, a kérdés – és egyben a kihívásokkal teli szakasz –, hogy ezt hogyan tudják megvalósítani. Fontosnak tartják, hogy a mesterséges intelligencia és az új technológiák segítségével megkönnyítsék a falvakban élő emberek mindennapjait. Az ügyvezető ugyanakkor említést tett arról is, hogy Magyarországon számos kistelepülés évi 3000 eurónál kisebb összegből kell gazdálkodjon, ami semmiféle fejlesztést nem tesz lehetővé. A program célkitűzései közé tartozik az 5000 főnél kisebb települések támogatása, hogy sikerrel tudják lehívni az európai uniós, illetve hazai forrásokat. Ezek segítségével elindulnának az okosfaluvá válás útján. Az ügyvezető elmondta, hogy már másfél évvel ezelőtt tervben volt a program erdélyi elindítása, a késés a koronavírus-járványnak tudható be.

Balla László, a Digitális Jólét Nonprofit KFT. ügyvezető-helyettese elmondta, hogy rendelkezésre kell álljon a megfelelő kompetencia és tudás, hiszen csak így lehet fejlesztéseket végrehajtani. Az igények pedig településről településre változnak. Az ügyvezető-helyettes hozzátette, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat is lehet, illetve kell digitalizálni. Az erdélyi megyékben is mindent meg szeretnének tenni, hogy elinduljon a fejlődés, ebben számítanak az önkormányzatok segítségére.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a cél konkrét meghatározását tartja a legfontosabbnak, hiszen csak fejlődéssel lehet a vidéki térségekben tartani az embereket. Tamás Sándor hangsúlyozta, hogy az elmúlt években Kovászna megyében nagyobb hangsúlyt fektettek a falvak fejlesztésére, mint a városokéra. Továbbá hozzátette, hogy Székelyföldön nagy az igény és a fogadókészség az információra, valamint a tudástranszferre.

Incze Csongor, Hargita megye menedzsere szerint a térség mindenben partner. Ugyanakkor meglátása szerint a jelenlegi időpont tökéletes a tervezésre, hiszen 10 évvel korábban a Hargita megyei falvakban élő emberek 80%-ának nem volt szélessávú internete, ami komoly gondot jelent a digitalizáció fejlődésében. Mára Hargita megyében közel 100%-os lett a szélessávú internethez való hozzáférés Gyergyó környékén, illetve 90% a megye többi részén. A megyemenedzser véleménye szerint két úton lehet a digitális jólétet megközelíteni: az első a helyi emberek kiképzése arra, hogy a digitális világban eligazodjanak, az ne legyen számukra idegen. A második, hogy mindezt úgy tegyék, hogy közben ne felejtsék el a történelmi értékeiket, valamint azok gondozását, illetve próbálják ezeket is átmenteni az online térbe. Példaképpen felhozta a nemrégiben elindult panorámatúrákat és a közeljövőben induló turisztikai ösvények és útvonalak digitalizálását.

 Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke megfogalmazta, hogy a térségben ezen a területen voltak és vannak kezdeményezések, illetve számos eredmény is. Az elmúlt másfél év ráébresztette az embereket arra, hogy mennyire fontos a digitális világ mind a vállalkozói szférában, mind a magánéletben. Egy stratégiai döntésben mindkét fél véleménye számít, hiszen csak így születhetnek innovatív fejlesztések. Továbbá a tanácselnök kiemelte, hogy a digitalizációnak köszönhetően a kapcsolattartás is egyszerűbb lehet. Hozzátette, hogy minden jó ötlet és tapasztalat hasznos Erdély számára.

Sajtótájékoztató