2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kormány kedd esti ülésén jóváhagyta a 2021. július elsejétől az unión belüli utazáshoz szükséges EU-s digitális Covid-igazolvány kiadásának jogi kereteit szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét – jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

A miniszter szerint a beoltott személyeknek kiállított igazolvány érvényességi ideje 2022. június 30-a, az antigéngyorsteszt alapján kiállított igazolvány 24 óráig, a RT-PCR teszt alapján kiállított igazolvány pedig 72 óráig érvényes. A betegségen átesettek esetében a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2 teszteredménytől számított 180 napig érvényes az igazolvány.

Elmondta, az igazolványokat digitális formátumban állítják ki, de azon személyeknek, akiknek nincs hozzáférésük a digitális dokumentumhoz, a polgármesteri hivatalok, lakosság-nyilvántartási irodák és közegészségügyi igazgatóságok segítséget nyújthatnak, hogy az igazolványt papírra nyomtatva megkapják.

Az egészségügyi tárca ennek kapcsán közleményben rámutat, hogy a beoltott, illetve a felgyógyult személyeknek a felhasználás időpontja előtt legalább 5 munkanappal kell kérniük a platformon az igazolás kiállítását, a tesztelés alapján kiállítandó igazolvány esetében pedig a kérelmet a teszt elvégzése után, de legalább 12 órával (az antigéngyorsteszt esetében) vagy 48 órával (az RT-PCR teszt esetében) a tanúsítvány felhasználásának időpontja előtt kell regisztrálni a platformon.

A miniszter rámutatott, hogy az igazolvány belföldi felhasználása egyelőre még nem szabályozott, de ha a szakmai szövetségek vagy gazdasági szereplők részéről érkezik erre vonatkozó igény, tárgyalni fognak róla.

Bár az unión belüli utazások megkönnyítésére fejlesztették ki, belföldön is fel lehetne majd használni az EU-s digitális Covid-igazolványokat, például a koncerteken való részvételkor, vélte Florin Cîţu kormányfő. 

„Július elsejétől a szállodák maximális kapacitáson működhetnek, és sok esetben nem szükséges a beoltottság tanúsítása. Olyan helyeken azonban, ahol erre szükség van, például kon-certeken, lehet, hogy ez a variáns egyszerűbb (az EU-s digitális Covid-igazolvány bemutatása – szerk. megj.)” – fejtette ki Cîţu a Digi 24 kedd esti műsorában. (Agerpres)