2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tegnap Emil Boc kormányfő jelenlétében írta alá Dorin Florea és Elena Udrea két, összesen mintegy tízmillió euró értékű pályázat finanszírozási szerződését.  


Tegnap a marosvásárhelyi városháza gyűléstermében Emil Boc kormányfő jelenlétében írta alá Dorin Florea polgármester és Elena Udrea régiófejlesztési és idegenforgalmi miniszter két, összesen mintegy tízmillió euró értékű pályázat finanszírozási szerződését. Ugyanitt jelen volt Anca Boagiu szállítási tárcavezető, aki bejelentette, hogy a városnak átadják a régi repülőtér területét, amelyre a tervek szerint az IBM kutatóközpontja létesülhet, illetve döntöttek a vasútvonal városból való elköltöztetéséről is. A bejelentések időzítése aligha lehet véletlen, hiszen a nagyobbik kormánypárton belül éppen választási harc zajlik.

 A PDL pont egy hét múlva választ új pártelnököt és központi vezetőséget, egy nappal korábban pedig a kormányfőnek az elnöki székért folytatott harcbeli kihívója, Vasile Blaga pártfőtitkár is Marosvásárhelyen tanácskozott megyei és helyi demokrata politikusokkal.

Történelmi fontosságúnak nevezte a tegnapi kormányzati vizit napját a város életére nézve Dorin Florea polgármester, kifejtve, hogy több mint egy évtizede tartó erőfeszítéseit koronázta siker azáltal, hogy a régi röptér több mint százhektárnyi területe ismét a város birtokába kerül, illetve a szállítási tárca mérlegeli a várost átszelő vasútvonal elköltöztetését. Florea ezúttal jelentette be, hogy a hónap végén esedékes idei városnapok alkalmával Pro Urbe-díjra fogja felterjeszteni Anca Boagiu szállítási tárcavezetőt. A miniszter asszony a vasútvonal lehetséges elköltöztetésével kapcsolatban elmondta, a minisztérium a teljes országos vasúthálózat felújításáról készít jelenleg tanulmányokat, és ennek a folyamatnak a keretében vizsgálják meg a lehetőséget, hogy Marosvásárhelyen miként lehet a belvárosból kiköltöztetni a vasútvonalat, illetve tervben van a városi vasútállomás felújítása is. A tárcavezető még elmondta, várhatóan az idei év során aláírják a város közúti körgyűrűjének kivitelezésére irányuló szerződést is.

A régiófejlesztési és idegenforgalmi tárca nevében Elena Udrea két, uniós támogatású pályázat finanszírozási szerződését írta alá a polgármesterrel. Ezekből az egyik az integrált városfejlesztési terv keretében központbeli utcák felújítására vonatkozik, a másik pedig a közterek monitorozására szolgáló kamerahálózat bővítésére, a két projekt összértéke több mint tízmillió euró. A tárcavezető szerint az önkormányzatok infrastruktúra-fejlesztési pályázatainak finanszírozására létesített programból a Maros megyei pályázatok támogatására összesen 100 millió eurót irányoznak elő.

Emil Boc kormányfő a közösség távlati érdekeiért mintaszerűen cselekvő polgármesterként jellemezte a városgazdát. Kifejtette, nem csak a város, hanem az egész ország számára fontos, hogy egy olyan kaliberű befektetőt, mint az IBM, sikerülhet idetelepíteni, továbbá az uniós pályázati alapok lehívási hatásfoka felgyorsításának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a kormány, politikai színezettől függetlenül, minden helyhatóságot támogat, amely képes jó pályázatokkal vissza nem térítendő uniós pénzeket szerezni, mert szerinte az uniós pályázati alapokban rejlik az ország gazdasági fellendítésének lehetősége.