2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pályázatot írt ki az Európai Parlament

Az Európai Parlament ezentúl minden évben díjjal jutalmazza az uniós alapértékeket képviselő és védő kivételes újságírói munkát. A győztest a sajtó és a civil társadalom képviselőiből álló független zsűri választja ki. A 20 ezer euróval járó díj ünnepélyes átadására október közepén, Daphne Caruana Galizia halálának évfordulóján kerül majd sor.

 A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja elismerni. A díjat évente ítélik oda olyan újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékekért és alapelvekért, így például az emberi méltóságért, a szabadságért, a demokráciáért, az egyenlőségért, a jogállamiságért vagy az emberi jogokért állnak ki.


Minden hivatásos újságíró és bármilyen szakmai csoportosulás pályázhat 

A díjra állampolgárságtól függetlenül minden hivatásos újságíró és bármilyen szakmai csoportosulás pályázhat szeptember 1-jén 12 óráig (CET). Pályaműként olyan oknyomozó anyagot kell benyújtani, amely a 27 uniós tagállam egyikében már megjelent a sajtóban vagy más médiában.


Díjátadás október 14-én

A nyertest a sajtó és a civil társadalom, valamint a főbb újságíró-szervezetek képviselőiből álló független páneurópai zsűri fogja kiválasztani. Az ünnepélyes díjátadás minden évben Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának évfordulójának napjához (október 16.) közel eső időpontban lesz. Idén egy csütörtöki napon, október 14-én, az Európai Parlament épületében kerül sor rá.

Az elismerés és a 20 ezer eurós pénzdíj üzenetet közvetít: azt mutatja, hogy a Parlament elkötelezetten támogatja a tényfeltáró újságírást, és fontosnak tartja a szabad sajtót. Egy 2018 májusában elfogadott állásfoglalásban a képviselők arra kérték a tagállamokat, hogy megfelelő közfinanszírozással segítsék érvényesülni a média sokszínűségét, függetlenségét és szabadságát.

Pályázni kizárólag online lehet, a https://daphnejournalismprize.eu/ weboldalon.


Ki volt Daphne Caruana Galizia?

A máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista főként korrupciós ügyekről, pénzmosásról, szervezett bűnözésről, a máltai állampolgársági papírok adásvételéről és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyáról tudósította a nyilvánosságot. Folyamatos zaklatásnak volt kitéve, többen megfenyegették, mígnem 2017. október 16-án egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki az életét. A máltai hatóságok nyomozása az ügyben óriási felháborodást keltett, és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondásához vezetett. A súlyos mulasztások miatt a Parlament 2019 decemberében felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen lépéseket.

A közleményt a Caruana Galizia újságírói-díj titkársága írta alá.

Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

Daphne Caruana Galizia, a 2017-ben meggyilkolt oknyomozó újságíró

(Forrás: Euronews)