2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jövő héten nekifognak az éjszakai menedékhely és szociális központ felújításának

A marosvásárhelyi Rozmaring utcai éjszakai menedékhely és szociális központ azon lakóit, akik nem hajlandók elhagyni az épületet, jövő csütörtökön kilakoltatják – jelentette ki pénteken sajtóértekezleten Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója. Hozzátette: éhségsztrájkolhatnak, leugorhatnak a tetőről (amivel fenyegetőznek), a kilakoltatás megtörténik, hiszen az épület állapota szükségessé teszi a felújítás megkezdését. 

Claudiu Maior elmondta: az épület főjavítása nem tűr halasztást, ezért a lakóknak a munkálatok idejére el kell hagyniuk a menedékhelyet. Hiába fenyegetőznek éhségsztrájkkal, perekkel, bizonyos civil szervezetek az önkormányzat ellen uszítanak, mindenkinek be kell tartani az éjszakai menedékhely szabályzatát. Nem igaz, hogy a hivatal nem ajánlott fel munkalehetőséget az itt élő családoknak, de a lakók elutasították ezeket – közölte Maior, aki mellett jelen voltak a menedékhely vezetői is. Claudiu Maior hangsúlyozta: a szociális központban 117-en laknak, köztük 15 család, a többiek egyedülállóak. 

„A legnagyobb illeték, amit fizetniük kell a menedékhely lakóinak, havi 4 lej, 25 személy még ezt sem fizette ki. A menedékhelyen uralkodó állapotok tűrhetetlenek, heti háromszor kell elhordani a szemetet, fertőtleníteni kell, és van köztük olyan személy, aki ellen szexuális zaklatás miatt eljárás indult. A helyi rendőrség 27 alkalommal kellett közbelépjen. A jelenlegi helyzetben 25 személy megértette, hogy el kell hagyja a menedékhelyet, a többiek fenyegetőznek” – tette hozzá Claudiu Maior. Jövő szerdán elzárják az ivóvízcsapokat, a gázt és a fűtést, csütörtökön pedig nekifognak a tetőzet, a mosdóhelyiségek, szobák javításának, az embereket pedig kilakoltatják. 

Fotó: Antalfi Imola