2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Terepen próbálják pótolni a hiányzó vérmennyiséget

Az utóbbi időben jelentősen csökkent a Marosvásárhelyi Regionális Vértranszfúziós Központban jelentkező véradók száma – erősítette meg lapunk érdeklődésére Marinela Lazăr, a központ sajtószóvivője. Országszerte visszaesés tapasztalható ezen a téren, így arra kérik mindazokat, akiknek az egészségi állapota megengedi, hogy váljanak donorrá, jelentkezzenek véradásra. 

A sajtószóvivő rámutatott, országszerte csökkent a véradók száma, ugyanis az ősz beköszöntével egyre gyakoribbak a különféle virózisok, felső légúti megbetegedések, és ez kedvezőtlenül befolyásolja a véradásra jelentkezők számát. Ezért arra kérik azon egészséges személyeket, akiknek nem ellenjavallt, hogy donorrá váljanak, jelentkezzenek a vér-transzfúziós központban. Ahhoz, hogy biztosítani tudják a szükséges vérmennyiséget, átlagban napi 60-62 donorra van szükségük, ugyanis nagyon sok a más megyékből érkező páciens, akik Marosvásárhelyre jönnek különféle sebészeti beavatkozásokra, és az ezekhez szükséges vért is kell biztosítani. Az utóbbi időben azonban voltak olyan napok, amikor mindössze harminc donor kereste fel a központot. Október folyamán 1200-an adtak vért. A 2017-es évben közel 15 ezer egység vért sikerült levenni, a tavaly 300 egységgel kevesebbel zárták az évet a marosvásárhelyi vértranszfúziós központban. 

Fotó: Nagy Tibor


Marinela Lazăr szerint szerencsére nem volt arra példa, hogy a lecsökkent vérkészletek miatt sebészeti beavatkozásokat kelljen elhalasztani, ugyanis a vértranszfúziós központ csapata több véradási akciót szervez terepen, egy speciális buszban kialakított mozgó központtal, annak érdekében, hogy pótolják a hiányzó vérmennyiséget. Különböző városokban toboroznak véradókat, illetve olyan cégekhez is elmennek, ahol az alkalmazottak vállalják, hogy tömegesen adnak vért. Mindemellett, regionális központ lévén, szükség esetén a kisebb, Hargita, Kovászna, Szeben és Beszterce megyei vérközpontok is kisegítik a vásárhelyit vérrel, mivel az ottani kórházakban kevesebb a beavatkozás. 

Sajnos Romániában még mindig az a tendencia, hogy az emberek csak akkor adnak vért, ha közeli hozzátartozójuk, ismerősük sebészeti beavatkozásra szorul. Holott egy donortól származó 400 ml-es egység vérből három komponenst választanak szét, tehát egy donor nemes gesztusával három betegen is segíthet. Ugyanakkor megvizsgálják a vérmintát, tehát a donor egy átfogó vérképet kap a kezébe. Amennyiben fény derül valamiféle betegségre, értesítik, és megkérik, hogy menjen el ismét, hogy megismételjék a vizsgálatot. A véradóknak hét étkezési utalvány is jár, valamint egy hónapig 50 százalékos kedvezmény egy vonalra a helyi tömegközlekedési eszközökön, illetve szabadnap a véradás napjára.

Érdemes tudni, hogy két véradás között legalább két hónapnak kell eltelnie, a férfiak évente ötször, a nők legfeljebb négyszer adhatnak vért. Nem adhatnak vért a krónikus betegek, sem pedig azok, akiket magas vérnyomással kezelnek. Az alacsony vérnyomás szintén kizáró ok. Akik műtéten estek át, a beavatkozás után egy évig nem válhatnak donorrá. Akik tetoválást készíttettek maguknak, vagy piercinget lövettek a testükbe, a beavatkozást követően hat hónapig vannak rajta a tiltólistán. A nők terhesség alatt, szülés után egy évig, illetve azután sem, amennyiben még anyatejjel táplálják a gyereküket, valamint a menstruációs ciklus idején sem jelentkezhetnek véradásra. Az alsó testsúlyhatár jelenleg a nők esetében 50 kiló, a férfiak pedig csak 56 kilós testsúly fölött adhatnak vért. Kizárólag 18 éven felüliek válhatnak donorrá, és az első véradásnak az illető hatvanéves kora előtt kell megtörténnie. Egészségesen 60 év fölött is vért lehet adni, viszont a 62-65 év közöttiek csak évente háromszor jelentkezhetnek véradásra.