2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy szaktanulmány arra figyelmeztet, hogy a kényszerszabadságok és az ez időre biztosított bértámogatás megszűnése után mintegy 130 ezer cég (a romániai vállalatok mintegy egyharmada) mehet csődbe. Ez elbocsátásokat jelent (megközelítőleg 850 ezer ember veszítheti el munkáját), kevesebb pénzt az államkasszába, és egyéb gazdasági következményekkel jár. Költségvetési hiány, egyre több hiteligénylés, csökkenő fogyasztás komoly (az elmúlt 20 évben a legnagyobb) gazdasági visszaesés – ezt vetítik előre az elemzők. A koronavírus-járvány látványosan „bekavart” a gazdaságnak, és akkor, amikor az adóbevételek csak a bérek és a nyugdíjak kifizetését fedezik, a „mentőövet” pedig az EU-tól várt 2-3 milliárd eurós pénzalap jelenti, elég nagy lehet a baj. Egyrészt tényleg súlyos a helyzet, másrészt azt is érdemes lesz adott pillanatban megvizsgálni, hogy hány vállalkozás élt vissza a járvány idején nyújtott állami segítséggel, „játszadozott” a kényszerszabadság lehetőségével, kozmetikázta a könyvelést, így próbálva készülni a szükségállapot és a veszélyhelyzet utáni időszakra. Mert akkor sem lesz könnyű, főleg ha az előrejelzések beigazolódnak, és a második vagy sokadik járványhullám is eléri Romániát.

A koronavírus okozta gazdasági problémákat a turizmus és a vendéglátás szenvedi meg elsősorban, nemcsak rövid, de hosszú távon is. A „mentőcsomagok” pedig, úgy tűnik, nem elég gyorsak, így 

idejében nem felhasználhatók. Elfogadhatatlan, hogy a bajban levő cégeknek 3-4 hónapot kelljen várniuk az újraindulási támogatásra, hogy kiderüljön, a kormány által a preferált bankokon keresztül nyújtott kedvezmények, támogatás nem elég, a bankintézetek körét ki kell terjeszteni. Vagy az igényeket nem mérték fel elég alaposan, vagy az adminisztráció lassú, vagy nincs elég pénz e célra, vagy mindez együtt. Idő, idő idő. Pedig ez esetben az időzítés létfontosságú: ha az újrakezdéshez a kis- és közepes vállalatok nem jutnak idejében tőkéhez, nagy eséllyel csődöt jelentenek, és fennáll a veszély, hogy magukkal rántják üzleti partnereiket is. 

Ebben a járvány okozta válsághelyzetben sok minden menet közben, kapkodva történik… Nincs átgondolt stratégia a gazdaság megerősítésére, a közigazgatási reformra, munkahelyteremtésre, de a beruházásokra sem, ami recesszióba viheti az országot. 

Arról nem beszélve, hogy immár a választási kampányok irányába kezd eltolódni a hangsúly, ami várhatóan kiüríti az államkasszát. Nem csak most, de az eladósodási perspektíva tükrében évekre előre.