2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nehéz idők várnak a marosvásárhelyi Transilvania repülőtérre. Ha eddig figyelmen kívül hagyták az Európai Bizottság 2005-ös egyezményét az állami támogatások juttatását illetően, ezt immár nem tehetik meg.

Nehéz idők várnak a marosvásárhelyi Transilvania repülőtérre. Ha eddig figyelmen kívül hagyták az Európai Bizottság 2005-ös egyezményét az állami támogatások juttatását illetően, ezt immár nem tehetik meg. Az EU ugyanis a sarkára állt, egészen pontosan tudni akarja, melyik repülőtér mennyi pénzt kap támogatásként az állami költségvetésből. Ugyanis nem tisztességes játszma röpterek közt, hogy míg egyik megfelelő menedzsmenttel, jól körülhatárolt tevékenységekkel, illetve meghatározott feltételek teljesítése esetén kapott minimális állami támogatással (a feltételek betartását szigorúan ellenőrzik!) nyereségesen működik, a másik közpénzből tartja el magát, végzi a beruházásokat, nyereséget nem termel, mert nincs rákényszerítve, vagy nem motivált.

A megyei tanács alárendeltségében működő marosvásárhelyi röptér langyos tevékenységét Lokodi Edit elnök asszony időnként ugyan látványosan felpörgette, néha nagy szócsaták dúltak a tanácsban a menedzsmentet, az igazgatótanács tevékenységét illetően, de alapvetően és hosszú távon semmi nem változott. Lásd legutóbb azt a beruházást, ami immár fél éve csúszik, és emiatt lemondásra szólították fel a repülőtér vezérigazgatóját június 30-i hatállyal, de minden maradt a régiben. Ebben a helyzetben határoz csütörtökön a megyei tanács arról, hogy melyek lesznek azok a tevékenységek, amelyek közérdekűnek számítanak és ezáltal állami finanszírozásban részesülhetnek. Pontosan elhatárolják ezeket olyan kereskedelmi tevékenységektől illetve a beruházásoktól, amelyek nem közvetlenül a légi szolgáltatásokkal kapcsolatosak. A közérdekű szolgáltatásokra –bizonyos feltételek teljesülése esetén az utasszámot, az üzleti forgalmat illetően – lesz közpénzből segítség, a többire nem. A kiadásoknak, bevételeknek ilyen felosztásban kell megjelenniük a könyvvitelben, tehát ezután nem lehet hamukázni. A megyei tanács ugyanis időszakos jelentésekben az Országos Versenytanácsot köteles tájékoztatni a repülőtér gazdasági helyzetéről, az unió által szabott feltételek teljesítéséről, a közpénz felhasználásáról.

Jobb, átláthatóbb menedzsmentet követel a fenti helyzet, hiszen az uniós feltételek be nem tartása, a teljesítmény elmaradása ezúttal komoly következményekkel járhat: a felvett közpénzt a repülőtérnek vissza kell fizetnie, ami adott esetben az intézmény bezárásához is vezethet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az a közel 40 millió eurós pályázat, amit rövidesen benyújt az unióhoz a megyei tanács, az eddig kapott állami pénzek miatt kétséges, hogy kedvező elbírálásban részesül.