2024. august 16., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szennyvízhálózat

A lefektetett rendszer nyolcvan százaléka hibás volt

Késik a szennyvízhálózat kiépítését célzó projekt befejezése, ugyanis a végső átvétel előtt derült ki, hogy a lefektetett rendszer mintegy nyolcvan százalékával gond van. Június közepe a határidő, ameddig a kivitelezőnek a saját költségére ki kell javítani a hibákat. 

  Fotó: Nagy Tibor


A községben immár hét éve elkezdett, a szennyvízhálózat kiépítését célzó beruházás terén sajnos rossz irányt vettek a dolgok. Tavaly október 16-ig volt a határidő, ameddig be kellett volna fejezni a munkálatot, az önkormányzat szeptemberben értesült, hogy vezetékmosás és videokamerás ellenőrzés szükséges ahhoz, hogy  megállapítsák, milyen minőségű a munkálat, át lehet-e venni vagy sem. Az önkormányzat által megrendelt vezetékmosás és videokamerás vizsgálat során kiderült, hogy a lefektetett rendszer nyolcvan százalékával gond van: a talajban lévő vezetékeknek vagy nincs meg a kellő lejtése, vagy el vannak görbülve, probléma van az összeillesztésekkel, a tömítéssel, helyenként pedig el vannak repedve vagy törve a csövek. Ilyen helyzetben a község nem veszi át a munkálatot, amíg a kivitelező cég ki nem javítja az észlelt hibákat. A kivitelező, bár megígérte, hogy ezt megteszi, a saját költségére, munkásai az ősz folyamán nem dolgoztak, majd az újabb felszólítások nyomán tavasszal végre nekiláttak a munkának, de kérdéses, hogy sikerül-e tartani a minisztériumtól kapott újabb határidőt, ami június 16. – számolt be a kellemetlen helyzetről a község polgármestere. Mint mondta, megérti, hogy az emberek elégedetlenek, hiszen hét éve elkezdődött a szennyvízhálózat kiépítése, hét éve sárosak az utcák, kövezni sem mertek, hogy majd utólag ne kelljen feltörni a rendbe tett szakaszt. 


Nyárádszentmártonban nem indul óvodai csoport 

Községszinten nem csökken a gyereklétszám

Községszinten, összességében nem mutat csökkenő tendenciát a gyereklétszám, Nyárádszentmártonban viszont előreláthatólag ősszel nem indul óvodai csoport, mivel nincsen elég gyerek. 

Balogh Tünde iskolaigazgató ottjártunkkor elmondta: összességében véve, községszinten nem csökkent jelentősen a gyereklétszám az utóbbi öt-tíz év során, mintegy 250 gyerek jár a községbeli tanintézetekbe. 


– Létszámgondok egyedül Nyárádszentmártonban vannak, ott mindig is kevés volt a gyerek, viszont eddig  szerencsénk volt, mivel több településről (Csíkfalváról, Jobbágyfalváról) vittek oda gyerekeket, és így tudott megmaradni a csoport. Az utóbbi években változott a helyzet, Csíkfalva és Jobbágyfalva kezdte jobban vonzani a gyerekeket, olyan eset is volt, hogy Szentmártonból hoztak gyerekeket Csíkfalvára. A beiskolázási terv készítésekor derült ki, hogy négy gyerek maradt a jövő tanévre a szentmártoni óvodában, viszont legalább tízre volna szükség ahhoz, hogy csoportot tudjunk indítani. A nagy baj az, hogy utánpótlás sincs, az utóbbi években nemigen születtek ott gyerekek, tehát az elkövetkező években sem lesz elegendő óvodás Szentmártonban – mutatott rá az igazgatónő. 

Az elemi iskola működése nincs veszélyben, Csíkfalváról öt gyerek jár oda, viszont Szentmártonból is járnak gyerekek a községközpontba, a két tanintézet mintegy hatszáz méterre van egymástól. 

A községhez tartozó többi településen szerencsére nincsenek létszámgondok, Búzaházán több mint húsz, Vadadban is mintegy tizenöt, Jobbágyfalván húsz, Csíkfalván pedig ugyanannyi gyerek van az óvodai csoportokban. Az elemi osztályok kapcsán megtudtuk, hogy Jobbágyfalván két osztályban összesen harminc, Csíkfalván két osztályban harmincnégy, Szentmártonban tíz, Vadadban huszonnégy, Búzaházán pedig tizenkét elemi osztályos gyerek tanul.  

Több ízben beszámoltunk már arról, hogy Csíkfalva községben a helyi önkormányzat anyagi támogatásával évek óta sikeresen működik a délutáni program az elemi osztályos kisdiákoknak. Az iskolabusz behozza a gyerekeket a többi faluból a községközpontba, ott ebédelnek, majd délután 5 óráig tanulnak a tanítónők segítségével. 

Mindemellett a nyolcadik osztályos diákok számára ingyenes felkészítőket biztosítottak a vizsgatantárgyakból egy alapítvány anyagi támogatásának köszönhetően. Balogh Tünde igazgatónő érdeklődésünkre elmondta, ez a támogatás sajnos megszűnt, viszont a  felkészítőket Szász Réka matematikatanárnő és Szabó Erika romántanárnő most is tartja. Vállalták, hogy ingyen, szabadidejükből szakítanak heti 2-2 órát arra, hogy alaposan felkészítsék a végzősöket az előttük álló megmérettetésre. 

Ugyanakkor számos, hagyományőrző és egyben közösségépítő programot is kínálnak a községbeli gyerekek számára: tánccsoport működik, közel negyven gyerek tanul néptáncot, valamint igen sikeres az iskola színjátszó csoportja, az ősszel Kárpát-medencei szinten második díjat nyertek a Legendárium Fesztiválon, amelynek nyereménye egy budapesti kirándulás volt. A színjátszó csoportjuk állandó résztvevője az erdőszentgyörgyi Színpad színjátszó fesztiválnak is, ahol szintén sikeresen szoktak szerepelni – számolt be iskolán kívüli, igen színes tevékenységeikről az igazgatónő. 


Kivitelezők hiányában

Késik a tanintézetek felújítása

Februárban múlt egy éve, hogy a község támogatást nyert öt tanintézetre (egy új iskola építésére, három teljes felújítására, valamint egy óvoda befejezésére), viszont mindeddig csak egyik beruházásnak tudtak nekifogni, ugyanis hiába hirdették meg több alkalommal is a közbeszerzést, nem akadt jelentkező. 

Balogh István polgármester elmondta, februárban múlt egy éve, hogy megnyertek egy pályázatot a helyi fejlesztési országos program keretében öt tanintézetre: a félbemaradt csíkfalvi óvoda befejezésére, a búzaházi, vadadi és csíkfalvi iskolák teljes felújítására, illetve Jobbágyfalván egy új iskola építésére. Az a gond, hogy bár a pályázat megnyerése óta több alkalommal hirdették meg a kivitelezési munkálatokra a közbeszerzést, sokáig nem akadt rá jelentkező. 

Az öt közül az egyedüli beruházás, amit sikerült elkezdeni, az a csíkfalvi óvoda épületének a befejezése. A polgármester kifejtette, ezt a beruházást még 2011-ben kezdték el, a finanszírozás a tanfelügyelőségen keresztül érkezett, viszont időközben elzáródtak a pénzcsapok, így félbemaradt az építkezés. Nemrég lehetőség adódott, hogy a helyi fejlesztési országos program keretében erre is pályázzon a község, és el is nyerték a befejezéshez szükséges finanszírozást. A tavaly ősszel fogtak hozzá, remélhetőleg heteken belül befejeződnek a munkálatok, és ősszel már ott kezdik a tanévet az óvodások. A mutatós, új épületben napközis programmal működnek majd a csoportok, s amennyiben létszámgondok miatt ősztől megszűnik Nyárádszentmártonban az óvoda, onnan is ide hozzák majd a gyerekeket. A projektnek nem része az udvarrendezés, az önkormányzat azonban gondoskodik a füvesítésről, és remélhetőleg sikerül az épület előtti játszóteret is új játékelemekkel bővíteni, illetve pályázat útján új bútorzatot is beszerezni – tette hozzá a polgármester. 

A csíkfalvi és búzaházi iskola esetében nemrég hirdették meg hatodik alkalommal a licitet, a jobbágyfalvi iskola esetében is folyamatban van a közbeszerzés, végre jelentkezett egy vállalkozó. Úgy tűnt, hogy a vadadi iskola felújítását sikerül  elindítani, aláírták a szerződést, de kiderült, hogy gond van a tervvel, így előfordulhat, hogy fel kell bontsák a szerződést, és újra meg kell hirdetni a közbeszerzést.  – Több mint egy éve nem tudunk nekifogni a munkának. A cégek arra hivatkoznak, hogy nincsenek munkásaik, nem tudják vállalni a munkálatokat. Sajnos ez a mai valóság, ezelőtt tíz évvel több mint tíz cég is jelentkezett a licitekre – tette szóvá Balogh István. Mint mondta, sajnos – az ígéretek ellenére – az idei költségvetésük semmivel sem jobb az előző évinél. 

– Sok a pályázatunk, amelyekhez biztosítani kell az önrészt, van már egy kölcsönünk, és fel kell vegyünk egy  550 ezer lejes újabb bankkölcsönt, hogy az önrészt biztosítani tudjuk az iskolákat érintő pályázathoz – mutatott rá a nehézségekre a község vezetője. 


Ismét megtelt élettel a Tündér Ilona

Habár két év leforgása alatt kétszer is pusztított tűz a jobbágyfalvi Tündér Ilona vendégházban, hittel és kitartással, valamint az ismerős és idegen támogatóknak köszönhetően mára ismét életre kelt a Nyárádmente egyik legkedveltebb pihenőhelye, és a nyár folyamán számos tábornak ad otthont. 

A Tündér Ilona újjáépítése so-kaknak szívügyévé vált, a tulajdonos család megsegítése érdekében sokan összefogtak, a falubeliektől a testvértelepülésekig, a rokonoktól az ismeretlenekig egyesek kétkezi munkával vagy építőanyagokkal, mások pénzbeli támogatással segítették a közkedvelt vendégfogadó újjáépítésében a Szász családot. Ez sikerült is, viszont néhány héttel ezelőtt újabb csapás sújtotta őket, igaz, a két évvel ezelőttinél jóval kisebb, de ismét tűzeset volt a Tündér Ilonánál.



Szász Csaba tulajdonos lapunknak elmondta, bár emberpróbáló volt számukra az utóbbi két év, nem hátrálnak meg, és örömmel tapasztalják, hogy egykori vendégeik nem feledkeztek meg róluk, kitartanak mellettük, táborozó gyerekek, erdélyi körútra érkező, felnőtt kirándulócsoportok jelentkeznek be, a nyár nagy részére már foglalásaik vannak. Nemcsak a környékről és Marosvásárhelyről, hanem más megyékből, valamint külföldről is érkeznek vendégeik, többek között erdélyi körúton lévők, akik szívesen szállnak meg a festői környezetben fekvő vendéglátóegységben. Esténként a házigazdák táborűzzel, sőt élő zenével is kedveskednek nekik, hogy tapasztalják meg az erdélyi emberek vendégszeretetét. 

A pedagógusok is előszeretettel választják iskolai kirándulások, táborok helyszínéül a Tündér Ilona vendégházat, hiszen a lovaglástól a kézműveskedésig számos lehetőség kínálkozik a gyerekek szórakoztatására, ugyanakkor a halastavakban halászni lehet, futballpálya is van, illetve a környéken számos túralehetőség is adott. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató