2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hosszú csend után április 29-én délután ismét élettel telt meg a marosszentgyörgyi plébánia tanácsterme, ahol Mureşan Kilyén Emma bemutatta Baricz Lajos Csendes Úrjövet 140 szonettből álló verseskötetét. Az ismertetés folyamán megtudtuk, hogy ez a kötet is a gyergyószentmiklósi F&F International kiadónál jelent meg. A szöveget Kiss Éva gondozta, műszaki munkatárs Simon Kinga Emőke. A könyv borítóján a Soó Emma festménye látható.

A kötet mintegy fél év szellemi termése, különböző alkalmakra, jeles napokra írt lélekvirágokat tár elénk, amelyből megismerhetjük a pap költő szellemi érdeklődését, lelkivilágát, istenkeresését, népe iráni szeretetét, aggódását. 

Szokás szerint az est folyamán egymásra talált a művészet különböző ága: a Jubilate énekcsoport egy megzenésített verset adott elő Nagy Csenge megzenésítésében és Simon Kinga kántornő vezetésével (gitár: Nagy Tímea Dorottya, Pop Alexandra Kamilla) , a Jubilate Deo dalcsoport két, húsvéti ifjúsági énekkel lépett fel, (elektromos orgona: Kovács László, gitár: Szántó Árpád, hegedű: Székely Szilárd), a Szent György egyházközségi kórus két népdalt adott elő (Szép szivárvány koszorúzza az eget, Káposzta, káposzta, Orbán Balázs és Vas Lajos citerakíséretével), a Kolping Család énekkara szintén két népdalt (Kiöntött a Nyárád vize, Gyergyóditró felől) énekelt hegedű- és orgonakísérettel. Pataki Ágnes versmondó a kötetből négy szonettet szólaltatott meg. A terem falát az előző években – a Szent Lukács táborban – készült festmények díszítették.

Az est végén, az egészségügyi előírásokat betartva, a mintegy negyven résztvevő meghitt hangulatban fogyasztotta el a szokásos agapét, amíg a szerző dedikált. (Szentgyörgyi)