2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Agromania

Pénteken délben a Pro Economica Alapítvány marosvásárhelyi székhelyén Kozma Mónika igazgató és Birtalan István, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIET) elnöke sajtótájékoztatón elmondták, hogy május 18–19-én Sáromberkén nagyszabású családbarát kiállítást szerveznek Agromania néven. 

Kozma Mónika kifejtette: az alapítvány céljai között szerepel a mezőgazdaság fejlesztése, a korszerű és hatékony gazdálkodási feltételek megteremtése. Ezért támogatják azokat a gazdákat, akik úgy gondolják, hogy ennek a koncepciónak megfelelően fejlesztenék gazdaságukat. Ezért is karolták fel a rendezvényt, hiszen ezáltal nemcsak egy fórumot szeretnének teremteni arra, hogy a gazdák számba vegyék a műszaki technológiai fejlődést, hanem tapasztalatot is cseréljenek e téren. 

Kozma Mónika és Birtalan István 

Fotó: Vajda György 


Birtalan István, a MIET elnöke annak a szervezetnek a nevében is beszélt, amely kezdeményezte az Agrárakadémia szervezését. Ennek a célja az volt, hogy a szakmai tapasztalatcserére, tájékoztatássorozatra elsősorban olyan fiatal gazdákat hívjanak meg résztvevőkként, akik már a piacgazdálkodás szempontjait előtérbe helyezve gazdálkodnak. Eddig hét előadás-sorozat volt. A legutóbbi találkozón tavaly 250-en vettek részt – nagyrészt fiatalok –, és ez jelzi azt, hogy van reális érdeklődés a hatékony, korszerű mezőgazdálkodás iránt. Ezért – a Pro Economica Alapítvány támogatásával – gondolták ki az Agromania mezőgazdasági kiállítás és vásár szervezését, amelyet három fontos Maros megyei vállalat is felkarolt. Az egyik az ország legnagyobb műtrágyaelőállító vállalata, az Azomureş, a másik a Kerelőszentpálon takarmánymalmot építő és működtető magyarországi UBM, míg a harmadik a mezőgazdasági gépeket és traktorokat gyártó szászrégeni IRUM cég. A vásár május 18–19-én lesz a Sáromberke és Sárpatak közötti út (menetirány Sárpatak felé) bal oldalán. A szervezők egy magántulajdonban levő, mint-egy 50 hektáros területre képzelték el a rendezvényt. Egyelőre – a jelentkezők számának függvényében – egy 3 hektáros területet különítenek el. A résztvevők március 15. és április 15. között jelentkezhetnek online regisztráció alapján, amelyet az Agromania néven működtetett honlapon vagy hasonló Facebook-oldalon tehetnek meg. Egyetlen feltétel az, hogy a jelentkező mezőgazdasági egységek jogi személyiséggel, míg a gazdák érvényes termelői engedéllyel rendelkezzenek. A bejelentkezés, részvétel ingyenes. 

A hazai résztvevők mellett az idén tíz magyarországi szakcég is bemutatkozik. Birtalan István elmondta: az a szándékuk, hogy minden évben más-más országot hívnak meg és adnak lehetőséget a bemutatkozásra. 

A Népújság kérdésére a szervezők elmondták, hogy szándékukban áll más állami és civil szakmai szervezeteket is bevonni a szervezésbe, mi több, lesz egy Agrárakadémia-sátor, ahol az állami mezőgazdasági hivatalok (igazgatóság, kifizetési ügynökség stb.) képviselői tájékoztathatják a gazdákat a pályázatokról, a törvénykezésbeli újdonságokról, illetve szakmai ismereteket osztanak meg az érdeklődőkkel. Attól különbözik majd az eddigi kiállításoktól, hogy ez nem valamely szakterületre (például: állattenyésztés) irányuló rendezvény lesz, hanem elsősorban a családoknak szánják. A mezőgazdásági jelleg mellett hangsúlyozottan jelentkezik majd a gasztronómia, így helyi ételeket is meg lehet kóstolni, a városban felnőtt gyerekek pedig közelebb kerülhetnek a háziállatokhoz (sertés, juh, szarvasmarha), ugyanakkor számos meglepetést is tartogatnak majd. Az esemény közeledtével pedig beszámolnak arról, hogy hányan jelentkeztek, és miként alakul az első Agromania programja.