2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 16.110 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 66.880 teszt eredményének feldolgozása nyomán. Az elmúlt 24 órában 448 fertőzött személy hunyt el. Jelenleg csaknem 20 ezer koronavírusos beteget ápolnak a romániai kórházakban – derül ki a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtök déli részletes tájékoztatásából. Az új esetekkel 1.519.532-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1.288.761 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, 43.487-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. A 448 halálos áldozat közül 412-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 412-nek volt valamilyen társbetegsége. A 36 beoltott áldozat 23 és 80 év közötti volt, egy kivételével mindannyian más betegségekben is szenvedtek. (Agerpres)


Eddig 1084 koronavírus-fertőzött hunyt el a Maros megyei kórházakban 

Maros megyében a koronavírussal fertőzöttek aránya október 20-án 5,79 ezrelék volt, a legsúlyosabb a helyzet továbbra is Mezőmadarason, ahol 15,67 ezreléket mértek. Mezőkirályfalván 13 fölötti, Jedden közel 12 ezrelék az arány. Marosszentkirályon és Mezőgerebenesen 10 fölötti, Marosvásárhelyen 9,28 ezrelék a pozitív esetek száma. A megyeszékhelyen az utóbbi 14 napon 1369 személynél mutatták ki a fertőzést. A megyében csupán két községet került el a kór, Kozmatelkét és Mezőtóhátat. A Maros megyei kórházakban eddig 1084-en hunytak el Covid–19 betegségben – közölte a közegészségügyi igazgatóság. (m. s.)


Újabb korlátozások hétfőtől

Több korlátozó intézkedés is hatályba lép jövő héttől, többek között „mindenütt” kötelező lesz a maszkviselet, éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be az oltatlanoknak, napközben pedig uniós digitális Covid-igazolványhoz kötik a részvételt bizonyos tevékenységekben – közölte szerda este az államfő.

A koronavírus-járvány kezelésében illetékes kormányzati tisztségviselőkkel tartott tanácskozása utáni sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis elmondta, a korlátozó intézkedésekre azért van szükség, mert csak így lehet megvédeni a lakosság alacsony átoltottsága miatt veszélyeztetett csoportokat.

Az államfő közölte, hétfőtől kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a maszk viselése. „Kötelező lesz a vásárokon, a mozikban, de akkor is, amikor az utcán sétálnak” – jelentette ki.

Iohannis tájékoztatása szerint a kormány pénteken hoz határozatot az intézkedésekről, miután az országos járványügyi operatív testület és a szakemberek kidolgozzák és jogi formába öntik a részleteket.

Az államfő néhány példát is mondott a hétfőtől hatályba lépő korlátozásokra. Ezek szerint éjszakánként a beoltottakon és a munkájukat végző személyeken kívül mindenki számára kijárási tilalom lesz érvényben, napközben pedig Covid-igazolványhoz kötik a részvételt bizonyos tevékenységben. Az oltatlanok további korlátozásokra számíthatnak – tette hozzá. (Agerpres)


Ausztria és Franciaország is segít

Ausztria és Franciaország is segítséget ajánlott fel Romániának a koronavírusos betegek kezeléséhez az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében – közölte csütörtökön az Európai Bizottság bukaresti képviselete. Ausztria 1075 gyógyszercsomagot, Franciaország 89.030 flakon orvosságot, 18 lélegeztetőgépet és más egészségügyi felszerelést küld. Románia 200 oxigénkoncentrátort kapott korábban a közös európai stratégiai készletből, 50 oxigénkoncentrátort Lengyelországból, 5200 flakon monoklonális antitestet Olaszországból, valamint a múlt héten 15 lélegeztetőgépet és 8 oxigénkoncentrátort Dániából. A hét elején a Moldovai Köztársaság egy orvoscsapatot küldött Romániába segíteni a koronavírusos betegek kezelésében, és magyarországi kórházak vettek át több súlyos állapotban lévő pácienst. (Agerpres)


Koronavírusos betegeket szállítottak Lengyelországba

Lengyelországba szállítottak csütörtökön három válságos állapotban levő koronavírusos beteget – közölte az egészségügyi minisztérium. Mindhárom pácienst bukaresti kórházak sürgősségi osztályán kezelték eddig, intubálták őket, de állapotuk stabil, és intenzív terápiás ellátásra szorulnak. Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter megköszönte a segítséget a lengyel hatóságoknak, hangsúlyozva, folytatják az erőfeszítéseket a kórházak gyógyszerekkel való ellátása és a betegek megfelelő kezelésének érdekében, szükség esetén úgy, hogy külföldi kórházakba szállítják őket. Klaus Iohannis államfő hétfőn távértekezleten vett részt az Európai Tanács brüsszeli ülésének előkészítéseként. Az egyeztetésen az európai vezetők felajánlották támogatásukat Romániának – közölte a minisztérium. A találkozót követően Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter is megbeszélést folytatott lengyel hivatali kollégájával, Adam Niedzielskivel, aki arról biztosította, hogy megvizsgálja, milyen formában nyújthat segítséget országa Romániának. (Agerpres)