2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Covid–19: a vészhelyzeti intézkedések hatása az emberi jogokra

A Covid–19 miatt hozott intézkedésekre szükség van, de az alapvető szabadságjogokra gyakorolt hatásuk miatt csak arányosak és ideiglenesek lehetnek – nyilatkozta Maria Arena, az EP emberi jogi albizottságának az elnöke.

Maria Arena

A koronavírus-járvány miatt komoly kihívást jelentett a tagállamoknak az uniós alapjogok biztosítása. Nem kis feladat megtalálni a határt aközött, hogy mindent megtesznek a szabadságunkért, ugyanakkor biztosítják az alapvető szabadságjogainkat is. Maria Arena, az EP emberi jogi albizottságának elnöke Facebook live interjúban beszélt a vészhelyzeti intézkedések emberi jogokra gyakorolt hatásáról.

Fontos, hogy az állampolgárok szabad mozgását is helyreállítsák

A válságban az EU fontos szerepet játszott abban, hogy az áruk és szolgáltatások, beleértve a gyógyszereket és felszereléseket, szabadon mozoghassanak a korlátozások ellenére is, így segítve azokat az országokat, ahol a leginkább szükség volt rájuk, emlékeztetett a képviselő. Most azonban „nagyon fontos, hogy az állampolgárok szabad mozgását is helyreállítsuk” – mondta Maria Arena, hiszen, ahogy ő fogalmazott, Európa enélkül nem igazi Európa.

Az EU koordinálja a tagállamokat a fegyverek által kiváltott határellenőrzés enyhítésében az emberek újbóli utazásának lehetővé tétele érdekében, ám a vírus elterjedésének megakadályozására irányuló intézkedések továbbra is fennállnak, és ezek közül néhány a magánélettel kapcsolatos aggályokat vet fel. Közülük a Covid–19 nyomkövető alkalmazások, amelyeket az EU elismert a határok megnyitásának egyik módjaként. „Fontos a technológiával való együttműködés, beleértve az emberek nyomon követését a fertőzés megelőzése érdekében, de tiszteletben kell tartanunk az alapelveket” – mondta Arena.

Tiszteletben kell tartani az alapvető értékeket 

„A nyomkövető alkalmazásnak tiszteletben kell tartania az EU adatvédelmi jogszabályait” – mondta Maria Arena. A Parlament április 17-én elfogadott állásfoglalásában számos biztosítékot kért erre, és kiemelte, hogy bármilyen, a világjárvány ellen használt digitális technikának teljes mértékben összhangban kell lennie a szigorú európai adatvédelmi és a magánélet védelmére vonatkozó szabályokkal.

A megszerzett információk kezelésének meg kell felelnie a meglévő adatvédelmi jog- szabályoknak, amelyek bizonyos szintű garanciát nyújtanak az emberi jogok védelmére – hangsúlyozta Maria Arena.

Európa olyan, mint egy csónak

Arra a kérdésre, hogy miként lehet megvédeni a magánélethez fűződő jogokat, ha az utazóknak például hőkapukon kell átmenniük, vagy orvosi igazolást kell felmutatniuk egy országba történő beutazáskor, a képviselő elmondta:  „Egyetértek azzal, hogy normál helyzetben nem lenne helyes az ilyen mértékű ellenőrzés. De ez nem normális helyzet. Ha újból meg akarjuk nyitni a határokat, és nyomon akarjuk követni a járvány alakulását, akkor több információra van szükségünk”.

Arról a tendenciáról is beszélt, hogy világjárványok idején valóban romolhat az emberi jogok helyzete: „Most vissza kell térnünk a normál állapotokhoz, és ismét az emberi jogokat kell az egyeztetések középpontjába állítanunk”.

A képviselő a szolidaritás fontosságát is hangsúlyozta: „Európa olyan, mint egy csónak: egy csónak elejét nem lehet megmenteni a hátsó részének megmentése nélkül”.

(Forrás: az Európai Parlament honlapja)