2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kitiltották a főtérről a kerékpáros tömeget

Mivel a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal nem adta beleegyezését az európai mobilitás napja alkalmából évről évre megszervezésre kerülő főtéri biciklis akcióhoz, idén először a Győzelem tér helyett a Ligetet veheti birtokba szeptember 28-án, jövő szombathoz egy hét a kerékpáros tömeg. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


A közfelháborodást kiváltó helyzetről a közösségi médiában, a szervező Marosszéki Közösségi Alapítvány Facebook-oldalán már csütörtök este értesülhettek a vásárhelyi bringások, péntek délelőtt pedig a sajtó képviselőit is tájékoztatták az illetékesek.

Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke jelentős visszalépésnek minősítette a városvezetés hozzáállását az őszi Critical Mass, valamint a Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő akció megszervezéséhez. „A polgármester kerékpárfóbiájáról árulkodik az is, hogy a román körverseny Marosvásárhelyen áthaladó karavánját sem engedte be a főtérre, sőt szeptember 22-én az európai autómentes nap alkalmából Marosvásárhely főterén továbbra is szívhatjuk a benzingőzt, ugyanis még erre az alkalomra sem zárják le a főteret ” – olvashattuk az alapítvány Facebook-oldalán, ahol az is kiderül, hogy az eredetileg szeptember 22-ére tervezett biciklis akció időpontján is változtatni kellett. Bár a Critical Masst rendszerint egy szeptemberi vasárnapon tartják meg, ezúttal – azért, hogy ne maradjon el a vasárnapi ócskapiac –, szombaton fog zajlani – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. 

– Ez két eltérő szemléletmód küzdelme, az autós közlekedést minden kezdeményezésével pártoló polgármesteri hivatalé és az alternatív közlekedési formákat támogató civil szféráé – mondta Gál Sándor. Azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időszakban számos, a gyalogosforgalmat megnehezítő körforgalom épült a városban, sok gyalogátjárót pedig megszüntettek. A gépkocsiforgalom felgyorsulása következtében minden évben több gyalogosbaleset történik – tette hozzá Gál Sándor.  

Három jó célért tekerhetnek

A legutóbbi, áprilisi Kritikus Tömeg forgatókönyvét követve ezúttal is a biciklisek felvonulásával indul a nap. A kerékpárosokat délelőtt 9.30-ra várják a Sportcsarnok elé, a menet 10 órakor indul a Cuza Vodă utcán keresztül a Mureş Mallig, majd az 1918. December 1. út – Pandúrok sétány – Predeal utca – Dózsa György utca – Rózsák tere – Kossuth utca – Arany János utca útvonalon vissza a rajthoz. A Ligetben délelőtt 11 órakor kezdődnek a programok. 

Ezúttal sem maradnak el a Kreaktivitás a forgalomban című gyermektevékenységek, melyeknek célja játékosan tudatosítani a kicsikben a felelősségtudatos bringázás szabályait. A helyszínváltozás miatt azonban a kis biciklisek felvonulására, a Junior Critical Massre nem kerül sor.

A felnőtt kerékpárosok körében közismert és kedvelt pontgyűjtő játék szintén 11 órakor kezdődik. A Tekerj egy jó célért! akció résztvevői a nevezési csomagok megvásárlásával ezúttal is nemes célt támogathatnak, mi több, egy helyett három projektből is választhatnak. 

Az egyik a Little People Egyesület Nem félek című kezdeményezése, amelynek lényege a kórházba beutalt daganatos gyerekek pszichoszociális támogatása, a zárt falak között töltött idő, illetve a rákkal folytatott küzdelem kreatív, oktató jellegű programokkal való megkönnyítése. Erről a sajtótájékoztatón Barabás Tünde, az egyesület illetékese beszélt. 

A Little People oktatási segédanyagokat, felszereléseket, oktató jellegű játékokat használ a napi foglalkozások során, amelyeket a kis betegek mindig nagyon várnak. Az adománygyűjtés célösszege 5000 lej, ebből száz terápiás tevékenység finanszírozását lehet biztosítani a rákos gyerekek számára három hónapon keresztül.

A másik, a Marosvásárhely légszennyezettségének mérésére irányuló projekt több szervezet összefogásából született, az Amper, a Pando, a Milvus Csoport és a Marosszéki Közösségi Alapítvány közös kezdeményezése. Erről az Amper egyesület részéről 

Adrian Mureşan számolt be. A projekt célja húsz darab utcai mérőműszert felszerelni a város területén a levegő minőségének mérésére. Az adatok valós időben való elérésével megtudható, hogy az ipar vagy a gépkocsiforgalom járul-e hozzá jobban a légszennyezéshez. A kezdeményezés egyik legfontosabb hozadéka, hogy a Környezetvédelmi Őrségtől eltérően az adatokat a munkaprogramon kívül, illetve éjjel is gyűjteni tudják.

A harmadik projekt a szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyerme-keket támogató Buckner Alapítvány kezdeményezése. A Generációk a közösség középpontjában nevű projekt törekvése új digitális eszközökkel, többek között számítógépekkel segíteni a célcsoport számára indított iskola utáni oktatást, az after school-programot, és ezáltal a gyermekek szemléletmódjának szélesítését, társadalmi felzárkóztatását.

Ez utóbbi projekt ismertetése után Gál Sándor arra is kitért, hogy a biciklizést népszerűsítő akciók már jövő hét elején elkezdődnek. Hétfőtől két héten át tíz marosvásárhelyi iskolában zajlik az Oszkár, a mászkáló kígyó nevű program, melynek célja egészséges közlekedési formákra ösztönözni a gyermekeket.

A Kritikus Tömeg főtérről való kiszorítása kapcsán a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt is megkerestük. Cosmin Blaga, a hivatal szóvivője szerint az utóbbi időben számos panasz érkezett az intézményhez a főtér gyakori lezárása miatt, ami megnehezítette a közúti közlekedést, ezért nem hagyták jóvá a megszokott helyszínt. Blaga hozzátette: a Liget alkalmasabb a biciklis akció lebonyolítására.