2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Európa nagyvárosaiban sok ezer rendőr felügyelte, hogy az emberek betartják-e az otthonelhagyási és gyülekezési tilalmakat.

FRANCIAORSZÁG: 100 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra szilveszteréjszaka Franciaországban, hogy felügyeljék a járványügyi korlátozások betartását. Franciaországban este 8 óra és reggel 6 óra között van kijárási tilalom.

NÉMETORSZÁG: Berlinben tilos volt a gyülekezés, a peterdázás és a tűzijátékok, a rendet szintén több ezer rendőr felügyelte a német főváros utcáin. Voltak olyan tartományok is, ahol engedélyezték a tűzijáték használatát, de kizárólag magánterületen.

LONDON: Átlagos szilveszter-estéken a Trafalgar tér zsúfolásig tele van ünneplő londoniakkal, de most le volt zárva. A brit egészségügyi hatóságok azt kérték az embe-rektől, hogy maradjanak otthon, mivel Anglia háromnegyedében már 4-es fokozatú a járványkészültség.

PORTUGÁLIA: Portugáliában is betiltottak minden utcai összejövetelt és szilveszteri bulit. Nem volt engedélyezett az átjárás a kerületek között, és él az otthonelhagyási tilalom is este 11 óra és reggel 5 óra között.

SPANYOLORSZÁG: Spanyolországban régiónként különböztek a szabályok. Általában este 10-től reggel 5-ig tart a kijárási tilalom, de a magasan fertőzött területeken már délután 6-tól otthon kell maradni, és ez alól az év utolsó estéje sem volt kivétel.

Ezzel szemben a világ keleti felén látványos ünnepséggel léptek át 2021-be. 

Rég várták világszerte ennyien az új évet. Közép-európai idő szerint délben az új-zélandi Aucklandben tűzijátékkal köszöntötték 2021-et.

Évről évre az ausztráliai Sydney tűzijátéka az egyik legnagyobb látványosság szilveszter napján, 2020-ban sem volt ez másként.

Pekingben is látványos show fogadta 2021-et, annak ellenére, hogy a kínai új év csak hetekkel később köszönt majd be.

Bangkokban is nagyszabású ünnepléssel készültek az évfordulóra, bár ott is a kínai új év a „fő ünnep”.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, Dubajban a Burdzs Kalifa-torony volt az ünnepi tűzi- és fényjáték központjában.

Európában a legtöbb országban szigorú korlátozások vannak érvényben a járvány miatt. Sok helyen lefújták a tűzijátékot, máshol pedig olyan ünnepi műsorral készültek, amit az otthon lévők a televízióból, más felületekről követhettek. (Forrás: euronews)

Tűzijáték Dubajban