2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Négy évvel a 64 emberéletet követelő Colectiv-tragédia után, hirtelen egy eddig titokban tartott vagy alig ismert, közel 21 perces, egy tűzoltó által készített videót közölt az egyik központi lap. 

A 2015. október 30-án a bukaresti Colectiv klubban történt tűz-eset körülményeit mindmáig nem tisztázták teljes mértékben, az áldozatok hozzátartozói jogosan várják el azoknak a felelősségre vonását, akik mulasztást követtek el, kezdve a klub engedélyezésétől a sérültek mentéséig, illetve orvosi ellátásuk megszervezéséért. Ehhez képest a tűzeset után négy évvel egy mostanáig „eltitkolt” videó kerül nyilvánosságra a tűzvész utáni mentőakcióról, a felvételről azonban Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője csak az államfőválasztás után hajlandó nyilatkozni. Ezt azzal indokolja, hogy közeledik a Colectiv-megemlékezés, amit tisztelettel kell kezelni, illetve az államelnök-választás is, ezért jobbnak látja, ha ezen események után fejti ki álláspontját az ügyben. Ha most tenné meg, azzal csak megzavarná a fent említett eseményeket – mondta Raed Arafat, aki azt mondta, nem tudott a film létezéséről. Ugyanakkor biztosított mindenkit, hogy konkrét válasza van minden felvetett kérdésre, és álláspontját nyilvánossá teszi. 

A Reset nevű civil szervezet pénteken bűnügyi feljelentést tett Raed Arafat, valamint a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség két vezetője, Orlando Şchiopu és Mihai Guţă ellen, bizonyítékok eltitkolásával és az igazságszolgáltatás félrevezetésével vádolva őket a Colectiv-ügyben. A fenti vádak beigazolódása esetén az érintetteket 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik. A Reset civil szervezet szerint a videófelvételek igazolják azt a kezdeti gyanút, hogy a katasztrófavédelmisek kaotikusan jártak el a sérültek mentésekor. 

Ha eddig is voltak megválaszolatlan kérdések a Colectiv-tűzesettel kapcsolatban, ezek után még több lett. Kezdve attól, hogy hogyan lehetett 4 évig titokban tartani egy 20 perces videófelvételt a mentésről akkor, amikor a nyomozó hatóságok éppen a mentőakció körülményeit vizsgálták? A bukaresti katasztrófavédelem vezetőjének a sajtóban megjelent ellentmondó nyilatkozataiból nem derül ki, hogy ki az, aki tudott a felvételekről és ki az, aki látta is a képsorokat? Az is érthetetlen, hogy egy ilyen bizonyítékot miért nem adtak ki 4 éven át az ügyészségnek? Arra hivatkozva, hogy nem kérték, gyermekded mentegetőzés. Az is szembemegy a logikával, hogy Raed Araftnak miért kell megvárnia a megemlékezést, illetve az államfőválasztást a nyilatkozatokkal. Talán utóbbi kimenetele befolyásolja a mondanivaló tartalmát? A Colectiv áldozatainak hozzátartozói iránti tisztelet jele éppen az lenne, ha minél hamarabb válaszokat kapnának az igazság kiderítése érdekében.