2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„A caracali tragédia nem egyedülálló”

Több száz cipőt raktak ki szombaton a belügyminisztérium épülete elé, hogy felhívják a figyelmet az eltűnt gyermekek eseteire.

Az eseményt azzal a céllal szervezték, hogy rávilágítsanak, hogy „a caracali tragédia nem egyedülálló”.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által szervezett esemény 11 óra 5 perckor kezdődött, amikor Alexandra Măceşanu először hívta a 112-es egységes segélyhívó számot.

Violeta Alexandru, a PNL bukaresti szervezetének elnöke annak szükségességéről beszélt, hogy az eltűnési eseteket szakszerűbben kezeljék. Meglátása szerint minden megyében tíz rendőr és tíz más szakember kellene hogy erre képesítse magát, hisz világos, hogy „bizonyos szintű ismeretek kellenek” az ilyen ügyek kezelésére.

A PNL bukaresti elnöke ugyanakkor kérte, hogy „fentről lefele és lentről felfele” végezzenek egy kiértékelést a rendőrségen belül, és „bár ez nem szokásuk”, ez alkalommal hozzák nyilvánosságra az eredményeket.

A rendezvény szervezője, Daniel Ciungu elmondta, hogy fontosnak tartották megkongatni a vészharangot, hisz Romániában évente 400 eltűnt gyermeket nem találnak meg.

„Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok fiatal külföldre kerül, elrabolják vagy megtévesztik, kihasználják és bántalmazzák őket. Románia nagy problémája, hogy képtelen megvédeni polgárait. A polgárok személyes biztonsága olyasvalami, ami nem képezheti alku tárgyát” – mondta.

A belügyminisztérium elé körülbelül 200 pár cipőt, plüssjátékokat, egy gyertyát és Ian McEwan Az ellopott gyermek című könyvét tették ki.

A hivatalos adatok szerint Romániában az elmúlt évben 4.000 kiskorú tűnt el, közülük 400-at nem találtak meg.

Múlt szerdán eltűnt a 15 éves dobrosloveni-i Alexandra Măceşanu, miután autóstoppal elindult Caracalba. A lány háromszor hívta a 112-es segélyhívó számot, és közölte, hogy egy férfi elrabolta, ám a hatóságok nem voltak képesek azonosítani, hogy hol van. A nyomozók a lány hívása után 19 órával kezdték meg a házkutatást a tett elkövetésével gyanúsított 66 éves férfinál.

Szombaton a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) arról tájékoztatott, hogy a caracali ügyben eddig elvégzett laborvizsgálatok csak egyetlen személy, az Alexandra Mihaela Măceşanu DNS-profilját mutatták ki, amelyet a DNS-profilok összehasonlító genetikai vizsgálata alapján állapítottak meg.

 Foto stirileprotv.ro