2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Olvasom, hogy Teodor Ţigan, az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal – Romsilva igazgatója szerint azoknak a civil szervezeteknek a 90 százaléka, amelyek az illegális fakitermelésre és a falopásra szeretnék felhívni a figyelmet, „Románia-ellenes”, tevékenységét az ország határain kívülről finanszírozzák, annak érdekében, hogy Románia gazdasági fejlődését visszaszorítsák. Ţigan Németországot, Franciaországot és Ausztriát jelölte meg azon országok között, amelyeknek érdekében állhat az, hogy a romániai fakitermelés ne működjön teljes kapacitással. Állítása szerint ezek az országok azért fizetnek, hogy az emberek azt higgyék, a kitermelt faanyag kizárólag illegális vágásból származik. Ráadásul azok a felvételek, amelyeket ezek a szervezetek közölnek, nem is Romániában készülnek. Szerinte olyan, Hargita és Kovászna megyében kivágott fákról készült felvételeket tettek közzé, amelyeket mintegy 20 évvel ezelőtt vágtak ki, vagy vihar döntötte ki őket. 

Történtek ugyan lépések Romániában az elmúlt években az illegális erdőkitermelés visszaszorítása érdekében, de a hatóságok képtelenek hatékonyan felvenni a harcot vele. Miközben egyesek a faexport ideiglenes betiltásában látják a megoldást, sokan úgy vélekednek, hogy az erdőirtás és a famaffia felszámolásához elég lenne alkalmazni a hatályos jogszabályokat. Köztudott, hogy az országban évente kivágott mintegy 38,6 millió köbméternyi fából 20 milliót törvénytelenül vágnak ki. 

A Greenpeace kimutatása szerint a túlzott mértékű legális fakitermelés, a falopások és a visszaélések miatt Románia háromhektárnyi erdőt veszít óránként, az elmúlt két évtizedben pedig csaknem 400 ezer hektár erdős területet radíroztak le a térképről. A bukaresti Legfelső Védelmi Tanács 2015-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta az erdőirtást.

Már 2016-ban jogsértési eljárást folytatott Romániával szemben az erdőkkel kapcsolatban az Európai Bizottság, Brüsszel szerint az uniós erdőgazdálkodási stratégia értelmében a nemzeti hatóságok feladata volna megbizonyosodni arról, hogy a tagállami erdők védelme, az erdőgazdálkodás, valamint az erdők használata a vonatkozó nemzeti és uniós jogszabályok szerint történik. Ugyanakkor a Greenpeace 11 országból (Románia, Ausztria, Németország, Belgium, Hollandia, Magyarország, Horvátország, Finnország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc) augusztusban közös akcióba kezdett, hogy a bukaresti kormány végre hatékonyan lépjen fel az erdőirtás ellen. 

Románia egyébként épp most szenvedi el az esztelen erdőirtás eredményét. Napok óta pusztít az ár, víz alatt az ország. Ezek után azt állítani, hogy csupán Románia elleni rosszindulatról van szó, cinizmus és óriási felelőtlenség.