2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy port vert fel szerdán az a bejelentés,

miszerint a parlament elé kerül az eddigi legszigorúbb dohányzásellenes törvénytervezet. Az európai parlamenti választásokon látványos előretörést elért USR egészségügyi vonatkozású törvénytervezettel dobbant: eszerint tilos lenne a dohánytermékek reklámozása, ingyenes osztogatása, és nem utolsósorban betiltaná, hogy a dohánytermékeket gyártó cégek különböző rendezvényeket szponzorálhassanak. A kezdeményező, az egészségügyi szakbizottság alelnöke szerint a civil társadalom nyomására készült a tervezet, a cél pedig a betegségmegelőzés.

Arra hivatkozik, hogy elsősorban a kiskorúak körében kell visszaszorítani a dohányzást, hiszen a statisztikai adatok riasztóak: Románia a negyedik helyen áll azon európai országok között, amelyekben felmérték, hogy a 13 évesek hetente milyen gyakran dohányoznak. A 13 és 15 év közötti gyerekek 34 százaléka már cigarettázott legalább egyszer életében, a 15–16 éves korosztályban az arány már 51,7 százalékos, és több mint 10 százalékuk 8-9 évesen kóstolta meg az első szál cigit. Az életkor növekedésével a dohányzás gyakorisága és a dohányzók aránya növekszik. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Bizottság jelentései számszerűsítik a jelenséget: közel félmillió 10–18 év közötti romániai kiskorú legalább egyszer már dohányzott. És akkor még nem beszéltünk a passzív dohányosok nagy számáról, bár az ő védelmükben nagy lépés volt, hogy néhány évvel ezelőtt sikerült jogszabályt elfogadtatni a dohányzóhelyek kijelöléséről Romániában. 

Az országos közegészségügyi stratégia szerint a dohányzás jelentős kockázati tényező az egészségre nézve, az elhalálozások 14,38 százaléka, illetve az egészségesen letölthető életévek 13,37 százalékának elvesztése a dohányzással hozható összefüggésbe. 

A szóban forgó törvénykezdeményezés azért is érdekes, mert megtiltaná, hogy a dohánygyártók különféle rendezvényeket támogassanak (az csak már hab a tortán, hogy sajtóhírek szerint maga a kezdeményező is részesült ilyen támogatásban külföldi tapasztalatcserén), ezzel pedig a jelentős befolyással bíró gazdasági körök érdekeit sértené. Nem hiába ellenezte ezt még az év elején mind az akkori miniszterelnök, Mihai Tudose, mind a PSD időközben börtönbe került elnöke, Liviu Dragnea. Másik szempont, hogy valamilyen módon az egészségbiztosítási járulékba is belefoglalnák a dohánytermékeket és a dohányzást. A kérdés tehát az, hogy a döntéshozók miként szavaznak majd erről a korábbinál sokkal szigorúbb törvénytervezetről: sikerül-e olyan európai országok példáját követni, mint Írország, Franciaország, Szlovénia, Spanyolország, Lengyelország, Anglia?