2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

116 kiállító jelentkezett

Tegnap délelőtt a Pro Economica Alapítvány székházában az Agromania mezőgazdasági kiállítás és vásár szervezői sajtótájékoztatót tartottak, amelyre meghívták a legfontosabb támogatók, médiapartnerek képviselőit is. Eddig 116 kiállító jelentkezett be, ami azt igazolja, hogy jó kezdeményezésnek bizonyul a rendezvény. 

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke elmondta: a rendezvény egyik célja, hogy egy olyan fórumot teremtsen, ahol bemutathatják a Maros megyei mezőgazdaságot a kis- és nagytermelők, állattenyésztők, farmerek, mindazok jelenlétével, akik termékeikkel kiszolgálják e szakágat, legyen szó a feldolgozóiparról, kereskedelemről, mezőgépekről, műtrágyáról és mindenről, ami erről szól. Fontos az is, hogy itt a gazdák közvetlen kapcsolatot teremthetnek egymással, a forgalmazókkal, megismerkedhetnek a legújabb technológiával, és első kézből szerezhetnek olyan információkat, amelyekkel fejleszthetik gazdaságukat. 

Fotó: Nagy Tibor


Mihai Aniţei, az egyik főtámogató, az Azomures Rt. vezérigazgatója kifejtette: két olyan – Románia-szerte egyedülálló gazdasági vállalkozó – lesz jelen, mint a kombinát és a hazai traktorokat gyártó szászrégeni IRUM cég, ami igazolja, hogy megyénk fontos szerepet tölt be a mezőgazdaság fejlesztésében. Ehhez társul a hagyomány, több megyei helységben évszázadok óta gazdálkodnak, Marosvásárhely, de a megye több települése is hagyományosan vásárváros, vásártartó hely, így mindezeket összekötve bíznak abban, hogy sikeres lesz az Agromania. A cég számára fontos, hogy közelebb kerüljenek a gazdálkodókhoz, akikkel így közvetlen kapcsolat révén ismertethetik meg a legújabb termékeiket. 

Horaţiu Marian, az IRUM cég kereskedelmi igazgatója elárulta, hogy nagy standdal jelentkeznek, ahol meglepetésként bemutatják a 100%-osan román (szászrégeni) tervezésű új traktort, de ott lesznek a már ismert és elismert mezőgépeik is, kiegészítőkkel, cseralkatrészekkel együtt. Laczkó Dénes, az UBM takarmánygyártó cég igazgatója hozzátette: üzemüket pénteken avatják fel. Ez Kelet-Európa legnagyobb és korszerűbb takarmánygyára lesz. Az üzemeltetést megelőzően piackutatást végeztek, és abból kiderült, hogy Románia Európában az élen jár a gabonatermesztésben (tavaly első helyen állt a kukorica-, a napraforgó-, míg a negyedik lett repce- és búzatermesztésben). Maros megyében 600.000 tonna gabona termett. 

Ugyanígy nagy hagyománya van az állattenyésztésnek is, van, amit megmutatni a megyének, az országnak, de még óriásiak a lehetőségek, és azokat ki lehet használni. Azért támogatták a kiállítás és vásár szervezését, mert ez valóban hosszú távon biztosítja a gazdák számára a lehetőséget a megmutatkozáshoz, az üzletkötésekhez. 

Zilahi Imre a Transversum médiacég nevében többek között azt hangsúlyozta, hogy az esemény azért fontos, mert meg kell végre érteniük a gazdáknak, hogy ez egy olyan gazdasági ág, amellyel nyereségcélúan kell foglalkozni. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükség van az információra. Ki kell lépni abból a rutinból, ami a mezőgazdasági munkára vonatkozóan úgy szólt, hogy itt sok munkával keveset lehet nyerni. A rendezvény igazolja, hogy ez nem így van. Reményét fejezte ki, hogy egyre több fiatal foglalkozik mezőgazdálkodással, nem túlélőszinten, hanem komoly vállalkozókként. 

Jelen volt még Vlad Macavei, az egyik legismertebb román mezőgazdasági portál, az Agrointeligenţa szerkesztője, és kifejtette, hogy örömmel jön tájainkra, hiszen nagyon sok kiváló gazdával ismerkedett meg. Ne felejtsük el, hogy  egyetlen – az unió szintjén is elismert – tájjellegű terméket, az erdőlibánfalvi sós túrót is itt állítják elő. Ennek az elfogadtatásában a portál is jelentős szerepet vállalt. A rendezvény azért is hasznos, mert a jelenlevők itt elmondhatják a szakterülettel kapcsolatos gondjaikat, amelyeket a sajtó képviselői közvetítenek akár magasabb fórumok – a döntéshozók – felé, hogy ezáltal is segítsék a gazdákat munkájukban. 

Végül Birtalan István, a MIÉRT elnöke elmondta: három éve kezdeményezték az Agrárakadémiának nevezett fórumot, amelynek célja az volt, hogy elsősorban a fiatal gaz-dáknak információkat szolgáltassanak bizonyos szakterületek intézményei képviselőinek a meghívásával. Eddig hat Agrárakadémiát szerveztek. Az egyiken felmerült az a kérés a gazdák részéről, hogy próbáljanak meg valami átfogóbb rendezvényt szervezni. Innen jött az ötlet egy nagyméretű rendezvény szervezésére. 

Újságírói kérdésre megtudtuk, hogy a mezőgazdaság szinte minden területéről 116 kiállító jelentkezett be, köztük növénytermesztő, állattenyésztő, mezőgép-forgalmazó, de lesznek feldolgozóegységek, vendéglátói kínálattal is előállnak (helyi termékkóstoló), sőt a programban kifejezetten a családosoknak szóló események szervezésére is gondoltak. Természetesen újabb Agrárakadámiat is tartanak. A programot most véglegesítik, és amint megvan, közlik a sajtóban és közzéteszik saját honlapjukon is. 

Azt is elmondták, hogy partnerként jelen lesznek a legfontosabb mezőgazdasági intézmények képviselői (APIA, AFIR), továbbá a Sapientia EMTE mezőgazdasági kara és a kolozsvári állategészségügyi és állatorvosi egyetem (USAMV) is képviselteti magát, ugyanakkor a két legnagyobb hazai szakmai szervezet, a LAPAR és a Pro Agro is bekapcsolódik, és természetesen a közelebbi szervezetek, mint az RMGE vagy a szarvasmarha-tenyésztők egyesületei is jelentkeztek. A kiállítás és vásár május 18-án és 19-én 10 és 19 óra között várja majd az érdeklődőket a Sáromberke és Sárpatak közötti megyei út mellett kialakított téren.