2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dr. Benedek István professzor halála miatt

A Benedek család nem tud belenyugodni dr. Benedek István hematológus és belgyógyász főorvos, a MOGYTTE konzultáns orvosprofesszorának halálába, aki külföldön is elismert szakemberként nyugdíjazásáig vezette a Maros Megyei Sürgősségi Klinika hematológiai osztályát, és ezen belül megalapította és irányította az Erdélyben egyedülálló Csontvelő-átültetési Központot. 

A család úgy érzi, sokkal több szakértelemmel, nagyobb gyorsasággal és odafigyeléssel kellett volna a Covid–19 betegséggel kórházba utalt orvosprofesszort ellátni, ezért szeretne az elhunyt valamennyi kórházi dokumentumának a birtokába jutni, hogy pontosan kiderüljön, milyen orvosi műhibák okozták a halálát. A Szív-, Érgyógyászati és Transzplantációs Klinika és a Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház kibocsátotta a kért dokumentumokat, a Megyei Klinikai Kórház azonban a páciensek jogaira vonatkozó törvényre hivatkozva visszautasította a kérésüket. Emiatt panaszt tettek az orvosi kamaránál, valamint a közegészségügyi igazgatóságon, és bűnügyi keresetet nyújtottak be a család nevében az ügyészségre, orvosi műhibával és gondatlanságból elkövetett halál okozásának gyanújával vádolva az illetékeseket. Kérik a Megyei Klinikai Kórház igazgatójának lemondását, és a kórházért felelős megyei tanácselnök megbüntetését.

Október 14-én dr. Benedek Imre kardiológus professzor méltatta elhunyt testvére érdemeit, aki klinikát alapított, orvosi premierek fűződnek a nevéhez, sikeresen vezette a Caritsan magánrendelőt (amelynek udvarán a sajtótájékoztató zajlott), orvosnemzedékeket oktatott a belgyógyászatra, tudományos munkásságát dolgozatok, könyvek őrzik. Önkormányzati képviselőként tevékeny szerepet vállalt a város közéletében, és élete utolsó napjáig a betegeknek való segítségnyújtást tartotta a legfontosabb feladatának. Fiatalkorában országos és Balkán-bajnokként öregbítette Marosvásárhely és az ország hírnevét, négy gyermek édesapja volt. 

Fotó: Nagy Tibor


Köszönetet mondott mindazoknak a bukaresti orvosprofesszoroknak, szolgálatos orvosoknak, akik felajánlották segítségüket, valamint dr. Raed Arafat államtitkárnak, akinek a közbenjárására plazmát küldtek beteg testvérének. A marosvásárhelyi orvoslás azonban csődöt mondott – hangsúlyozta Benedek Imre professzor, holott egy olyan emberről volt szó, aki egész életét a gyógyítás, a város szolgálatába állította. 

Július 25-én a hematológiai klinikán, ahol az elhunyt konzultáns professzor volt, egy járványgóc miatt járványügyi ankétot készítettek, amelynek során tesztelték az egészségügyi kádereket, alkalmazottakat, akik között több mint húsz fertőzöttet találtak, karanténba helyezték őket, és a klinikát bezárták, de a professzort kihagyták a tesztelésből. Közben a fiát, dr. ifj. Benedek István hematológus szakorvost súlyos állapotban (citokinviharral) beutalták a 

járványkórházba, ahol idejében megkapta a szükséges antivirális és monoklonális gyógyszereket, valamint az oxigénterápiát, amitől meggyógyult – egészíti ki nagybátyja beszámolóját ifj. Benedek István. Augusztus 13-án édesapját is hasonlóan súlyos állapotban vitték be a rohammentő szolgálatra, de mivel nem volt pozitív tesztje, a 72 éves orvosprofesszort négy órán át a sátorban tartották, annak ellenére, hogy az elkészült CT-felvételen látszottak a tüdején levő elváltozások. Végül a fertőzőklinikán keresztül a megyei sürgősségi kórház intenzív osztályára utalták be, ahol az ápolásával, kezelésével a család nem volt megelégedve – mondja a továbbiakban. Véleménye szerint hiányos volt az antibiotikumos terápia, és az erős gyulladáscsökkentőt (bár a gyógyszer a kórházi patikában volt) édesapja csak 48 óra után kapta meg, mert meg kellett várni egy vizsgálat eredményét, amit egy temesvári magánlaborban végeztek el. A fertőzés súlyosságát és a páciens életkorát figyelembe véve a késedelem nagy hiba volt, emiatt következtek be a szövődmények. 

Elhangzott, hogy dr. Raed Arafat államtitkár közbenjárásával Galacról a beteg professzor plazmát kapott, és a következő napokban (aug.18–22. között) jobban érezte magát. „Nem tudjuk, mi okból, augusztus 22-én kicserélték a ventillációs készüléket, azzal az indokkal, hogy jobb gépet biztosítanak számára. Ezt követően olyan rosszul volt, hogy másnap reggel intubálni kellett. 25-én, amikor láttuk, hogy az állapota tovább romlik, kértük a szívsebészeti intézetet, hogy vegyék át, abban reménykedve, hogy rákapcsolják az ECMO gépre (műtüdő), ami kiiktatja a tüdőt, és a szervekhez dúsított oxigént juttat. Állítólag egy multidiszciplináris csapat ült össze, és úgy döntöttek, hogy ez nem szükséges. Szeptember 1-jéig élt. Végzetes volt, hogy nem kapta meg az első órákban az erős gyulladáscsökkentő gyógyszert. A mendemondák ellenére semmilyen társbetegségben nem szenvedett, az egyedüli kockázatot az életkora jelentette” – hangsúlyozta ifj. Benedek István. 

Miután sürgősségi eseteket ellátó orvosként testvérének a beutalását kérte, nem vették fel a telefont, majd, amikor mégis beutalták, azt állították, hogy szívességet tettek. Bár a beteg könyörgött, hogy ne adjanak be egy bizonyos gyógyszert, mert rosszul lesz tőle, erőszakkal mégis megtették. „Ha egy orvosprofesszorral ez megtörténhet, akinek az érdekében minden fórumon beavatkoztunk, mi történik egy egyszerű ember esetében?” – tette fel a kérdést a továbbiakban Benedek Imre professzor. Az igazgató, akit a törvény a dokumentumok kiadására kötelez, nem ment, hogy megnézze, hogy mi a helyzet abban a tetőtéri „szoláriumban”, ahol a haldokló betegek a nagy forróságtól csuromvizesen feküdtek, ahogy a testvére is. Még súlyosabb, hogy a Megyei Klinikai Kórház igazgatója visszautasította testvére kórlapjának a kiadását, amit azért kértek, mert feltételezhetően ott követték el a legsúlyosabb orvosi műhibákat, aminek a dokumentumokban is nyoma van – állította Benedek Imre professzor, aki a megyei kórház orvos igazgatójának a megbüntetését is kéri. 

„Tapasztalatlan fiatal orvosokat megfelelő felkészítés nélkül arra ítéltek, hogy koronavírusos betegeket kezeljenek. Baj van az oktatással, az intenzív terápiás orvosok képzésével, a helyi orvoslás több ágazatának a működésével… A marosvásárhelyi orvosi ellátás teret veszít, a jó szakemberek Brassóba, Szebenbe, Kolozsvárra mennek…” – mutatott rá Benedek Imre professzor. Majd elmondta, hogy testvére emlékére alapítványt hoznak létre, és évente a születésnapjára orvosi konferenciát szerveznek.

Ha befejeződik a kivizsgálás, és kimondják, hogy ki mennyit tévedett, csak akkor fog a család megnyugodni – fejezte be mondanivalóját. 

*

A Maros Megyei Klinikai Kórház sajtóközleménye

Figyelembe véve a 2020. szeptember 1-jén elhunyt dr. Benedek István professzor családjának a Maros Megyei Klinikai Kórház vezetőségét vádló sajtónyilatkozatait, amelyekben kijelentették, hogy értesítették az illetékes intézményeket, mert „gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja” áll fenn, kijelentjük, hogy a vezetőséggel szemben felhozott összes vád megalapozatlan, és a műhiba vádjával kapcsolatban az illetékes szervekre bízzuk a döntést.

Gîrbovan Ovidiu kórházmenedzser