2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Legtöbb esetben jól öltözött, ápolt külsejű, tizenéves lányok fosztogatnak.

Egyre gyakrabban hallani az utóbbi időben, hogy ékszereiktől „szabadítanak meg” nőket fényes nappal az utcán, tömbházak folyosóin. Legtöbb esetben jól öltözött, ápolt külsejű, tizenéves lányok fosztogatnak, így az áldozatot teljesen váratlanul éri a dolog.

Egy Koós Ferenc utcai tömbház folyosóján támadtak meg tegnapelőtt délelőtt egy ötvenes éveiben járó nőt, aki bevásárlás után tért haza. A lépcsőházban két, jól öltözött lány tartózkodott. Megkérdezték tőle: „Itt lakik Marika néni?” Pár másodperc múlva pedig rátámadtak, leszakították az aranyláncát a nyakáról – mesélte kétségbeesetten az áldozat, aki, mint mondta, nem a láncot sajnálja, de azóta rettegve lép be a saját lépcsőházába. Mikor megtámadták, éppen a lakásajtót nyitotta. Mi történik, ha leütik és kifosztják a lakást? – gondolt a legrosszabbra panaszosunk. Miután riasztotta az 112-t és a rendőrökkel átfésülték a környéket, az őrsön fényképről sikerült azonosítani a két elkövetőt egy tizenhat és egy tizenhét éves lány személyében, mindketten a Hidegvölgy lakói, egyikük állapotos is. A rendőrök elmondták, tizenkét évesen kezdték „karrierjüket”, az évek során többször tartóztatták le őket, ám kiskorúakról lévén szó, mindig megússzák enyhe büntetéssel. A taktikájuk minden esetben ugyanaz: valamilyen ürüggyel szóba elegyednek az áldozattal, megkérdezik, hány óra, vagy ott lakik-e x y, majd támadnak, táskát, ékszert ragadnak el.

Pár héttel ezelőtt a Pandúrok sétányon a délutáni órákban támadtak meg egy nőt, leszakították a táskáját, miután pár perccel azelőtt, kissé odébb, megkérdezték tőle, hogy hány óra. Akkor is két roma lány volt a tettes.

A kaputelefont csak ismerősöknek nyissuk ki!

Livia Popa, a rendőrség sajtószóvivője elmondta, nem győzik hangsúlyozni, mennyire óvatosnak kell lenni. A hölgyek, ha csak lehet, ne viseljék az ékszereket látható helyen. Otthon mindig bizonyosodjanak meg, hogy zárva van az ajtó, mivel nagyon gyakori, hogy a tolvajok próbálnak benyitni az ajtón, és ha az nyitva van, az előszobából máris elemelnek táskát, pénztárcát, telefont. Lévén, hogy a fenti eset lépcsőházban történt, nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ha idegen csenget a kaputelefonon és például arra hivatkozik, hogy szórólapot hozott, ne nyissuk ki neki, sosem tudni, valójában milyen szándékai vannak. Ajánlatos a tömbházak bejárata elé egy dobozt helyezni, ahová a különféle reklámkiadványokat betehetik, anélkül, hogy bemennének a lépcsőházba.

A jóhiszeműségért nagy árat fizethetünk!