2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szörnyű tragédia, két, azonos körülmények között meggyilkolt fiatal caracali lány ügyében nyomoz a rendőrség. Amint az eddigiekből kiderült, fennáll a gyanú, hogy a hatóságok „bénázták el” a nyomozást, különben talán megmenthették volna az egyik kislány életét. 

A véres, torokszorító részleteken túl most inkább a politikusok álláspontját néznénk meg. Ugyanis ilyenkor majd’ mindenkinek van (markáns és hivatalos) véleménye, amit kérdezve, kérdezetlenül ki is mond. 

Az államelnök például egyenesen a caracali tragédia „erkölcsi szerzőjének ” nevezte a kormányt. Ez a nyilatkozat kísértetiesen emlékeztet a Colectiv-beli tűzeset utáni fellépéséhez. Akkor is és most is a kormány fejét követelte (amit megválasztása óta szinte naponta rögeszmésen ismétel). Akkor a kormány lemondott, és jött az elnök „saját” kormánya, amiről jobb, ha nem beszélünk. 

Most is a kormányt teszi felelőssé – bár a volt elnök, Traian Băsescu vasárnap este kimondta, hogy azok a hivatalok, amelyeket hozzá nem értéssel, mulasztással vádol, éppen az ő alárendeltségébe tartoznak –, és újból ígéretet tett, hogy a választások után egy más parlamenti többséget hoz létre. Tehát az egyetlen, ami az elnököt igazán érdekli, az a kormány megbuktatása.

A kormányfő meg éppen arra kérte szombaton a pártokat, hogy ne politizálják el a caracali gyilkosságot, egyben bejelentette, hogy a tragédia miatt, a kivizsgálás és a hibák kijavítása érdekében, a Szociáldemokrata Párt elhalasztja augusztus 3-ára tervezett kongresszusát.

Nagy a káosz az ügyben: egyfelől „fejét vették” az Olt Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetőjének, a belügyminiszter pedig menesztette az országos rendőrparancsnokot és az Olt megyei prefektust, másfelől pedig rengeteg kétes eredetű és sehova sem vezető információ látott és lát folyamatosan napvilágot. A miniszterelnök például – aki percről percre történő kivizsgálást kért – azt mondta, hogy a kislány segélykérése csütörtökön este 11 órakor történt, holott a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) korábbi információi szerint már aznap délelőtt hívta a 112-t. Tény, hogy a 15 éves kislánynak július 24-én, miközben Caracalból autóstoppal szeretett volna hazajutni Dobrosloveni-be, nyoma veszett. Pedig talán, ha időben lépnek… 

Az is a Colectivre emlékeztet, hogy a közvélemény már a vallomás előtt tényként kezelte a gyilkosságot, és eszerint viszonyult az akkor még csak gyanúsítotthoz. Ám tudomásul kell venni, hogy egy demokráciában (nem merném jogállamnak nevezni), bármennyire is vérlázító az ügy, a nyomozás még folyamatban van. És annak ellenére, hogy szinte bizonyos a sorozatgyilkosság, a megoldást nem segítik elő sem az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, sem a különböző összeesküvés-elméletek terjesztése, sem pedig a kampányízű vádaskodások. 

Kétségbeejtő, hogy egy ilyen tragédiára sor kerülhetett, hogy az állami szervek csődöt mondtak, és nem tudták megmenteni a kislány életét. De egy ilyen ügyet politikai célokra használni egyenesen bűn.