2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar válogatott vereséggel zárta a 2011. évet, hiszen kedden a poznani stadionavatón 2-1-re kikapott a jövő évi Eb egyik házigazdájától. A polákok ugyan a magyarokhoz képest 28 hellyel hátrébb álltak a FIFA-ranglistán a mérkőzés előtt, azonban a felkészülés során idén néhány igencsak figyelemreméltó eredményt is elértek.


A magyar válogatott vereséggel zárta a 2011. évet, hiszen kedden a poznani stadionavatón 2-1-re kikapott a jövő évi Eb egyik házigazdájától. A polákok ugyan a magyarokhoz képest 28 hellyel hátrébb álltak a FIFA-ranglistán a mérkőzés előtt, azonban a felkészülés során idén néhány igencsak figyelemreméltó eredményt is elértek. Megverték többek között Argentínát és döntetlent játszottak Németországgal (amely nem mellesleg kedden 3-0-ra verte az Eb-selejtezőkben a magyarokkal egy csoportban szereplő hollandokat). A történelem ugyan a magyar válogatott mellett szólt, hiszen 31 mérkőzésből 20-at a magyarok nyertek, míg a lengyelek csupán 7-et. Legutóbb szintén a magyarok nyertek 2007 őszén.

Egervári Sándor némileg felforgatta a Liechtenstein elleni csapatot, a védelemben csak Juhász Roland maradt, a pénteken csereként pályára lépő Vanczák kezdő volt, Lázár Pál helyett Varga József, míg a sérült Kádár Tamás helyett Laczkó Zsolt lépett pályára. Koman kezdett a középpályán, valamint Sándor György is újonnan került a csapatba. Elöl Priskin mellett Gera kapott lehetőséget.

A mérkőzésre negyedház előtt került sor, a lengyel szurkolók egy része azért maradt távol, mert hosszú idő után először lépett pályára a nemzeti válogatott címeres sas nélküli mezben, másokat meg a magyar válogatott, mint ellenfél nem hozott lázba. A lengyelek kezdtek jobban, de semmi átütő erő nem volt támadásaikban, a másik oldalon a magyar csapat az egész első félidőt álmosan játszotta végig. Ennek eredményeképpen a 37. percben egy erős lövést Bogdán Ádám az ötösön középre ütött ki, amire a lengyelek csaptak le elsőként és szereztek vezetést.

Nagyságrendekkel jobban kezdte a második játékrészt a magyar csapat, több esélye is volt az egyenlítésre, de az észt játékvezető is úgy gondolta, hogy törleszt Kassai Viktor pénteki ténykedéséért (az észtek szerint a magyar sípmester nem kellett volna kiállítsa két honfitársukat az írek elleni Eb-pótselejtező első mérkőzésén, s további tévedéseket is felróttak neki). Húszpercnyi kihagyás után Priskin mégis egyenlített, s úgy tűnt, hogy döntetlennel zárja az évet az Egervári-gárda, de egy alapvonalról érkező beadást Vanczák és Bogdán elügyetlenkedett, s a védő mentés helyett a saját kapujába lőtt.

A magyar válogatott idén 11 mérkőzésén hétszer győzött, 3 alkalommal kapott ki, 23 gólt szerzett, 12-t kapott. Összesen 11 játékos szerzett gólt, Rudolf Gergely volt a legeredményesebb, öt góllal.

Gólszerző: Brozek (37.), Vanczák (86., öngól), illetve Priskin (78.)

Lengyelország: Fabianski – Wojtkowiak (Gol, 84.), Wasilewski, Glowacki (Piszczek, 59.), Komorowski – Dudka (Jodlowiec, 65.), Matuschyk (Morawski, a szünetben), Kuba, Mierzejewski (Obraniak, 73.), Rybus – Brozek (Lewandowski, 66.)

Magyarország: Bogdán Ádám – Varga József, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt – Koman Vladimir, Sándor György (Hajnal Tamás, a szünetben), Tőzsér Dániel (Elek Ákos, a szünetben), Dzsudzsák Balázs – Gera Zoltán, Priskin Tamás (Feczesin Róbert, 82.)