2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyetlen tanácsossal maradtak

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei politikai bürója csütörtökön igazolta a marosvásárhelyi szervezet javaslatát, miszerint kizárja a szervezetből azokat a helyi tanácsosokat, akik részt vettek a marosvásárhelyi tanács folyó év január 31-i ülésén.

A megyei politikai büró idei első tanácskozásán, amelyen jelen voltak a tanácsosok is, pontról pontra tanulmányozták a napirenden szereplő határozattervezeteket, és megállapodtak a szavazásról. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Kizárták azokat a tanácsosokat, akik részt vettek a január 31-i tanácsülésen

Azonban a politikai büró utasítását mellőzve, a liberális tanácsosok megszavazták azt a sürgősségi eljárással napirendre tűzött határozatot, amellyel 89.835.883,80 lejes finanszírozást fogadott el és garantált a saját bevételéből az önkormányzat. A politikai büró és a tanácsosok egyezsége arról szólt, hogy megfelelő indoklás hiányában minden sürgősségi eljárással napirendre tűzött projekt esetében halasztást kérnek.

Szavazatukkal a liberális tanácsosok megszegték a párt etikai kódexének és alapszabályzatának az előírásait, illetve a politikai büróval közösen hozott döntést, olvasható a PNL marosvásárhelyi szervezetének közleményében.

Ebben Molnár Ervin, a PNL marosvásárhelyi szervezetének elnöke többek között kijelenti: „2019 elejétől látom el ideiglenesen a Nemzeti Liberális Párt marosvásárhelyi szervezetének vezetését, próbálom teljesíteni a megyei politikai bürónak azt a megbízatását, hogy dinamikussá, átláthatóvá és hatékonnyá tegyem a marosvásárhelyi PNL tevékenységét. (…) A Nemzeti Liberális Párt támogat minden olyan projektet, amely a marosvásárhelyiek javát szolgálja, azonban csak a párt szakembereivel való konzultálás és véleményezés után”.

A közlemény végén bejelentik, hogy a helyi választott képviselőkről szóló hatályos törvény értelmében jelzik Maros megye prefektusának az érintett tanácsosok mandátumának megszűnését. 

Az öt kizárt tanácsos: Pavel Dumitru, Vasile Miculi, Radu Todoran, Dumitru Matei és Călin Moldovan. 


Prefektus úr, tegye a kötelességét!

Az ügyben megszólalt Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) marosvásárhelyi képviselője is, aki ugyancsak közleményben szólítja fel Maros megye prefektusát, tegye a kötelességét, és „állítsa le a gazemberséget”, amivel a marosvásárhelyi tanács közel 90 millió lejes adóssággal terhelné meg a várost, közvita nélkül, megszegve a helyi közigazgatási törvény előírásait és a határozatok végrehajtását szabályozó procedúrákat. 

A képviselő szerint nem csupán a kizárt liberális tanácsosok a felelősek a dologért. Azt állítja, hogy a polgármesteri hivatal vezetői gyakoroltak nyomást rájuk. Felteszi a szónoki kérdést: ezért a „gazemberségért” az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosai nem felelősek?

Végül kijelenti: Mircea Duşa prefektus kötelessége reagálni az ügyre, és biztosítani az adminisztratív okiratok törvényességét. „Felszólítom, mellőzze a politikai nyomást, és tegye a kötelességét!” – olvasható a PMP-s képviselő közleményében.


A marosvásárhelyi PNL-beli botrányok nem új keletűek

Egyébként a marosvásárhelyi PNL-beli botrányok nem új keletűek. 2018 decemberében feloszlatták a politikai bürót, miután egyszerre kilenc tag állt át a Tăriceanu-féle ALDE-ba, közöttük Doru Oprişcan képviselő.

A pálfordulást ugyancsak közleményben hozta nyilvánosságra a párt megyei vezetése. Ebben azt állítják, hogy a megye döntésének több oka is volt. Amellett, hogy egyszerre kilencen hagyták ott a pártot, a legnyomósabb oknak azt nevezték, hogy a marosvásárhelyi bürónak 18 hónapig nem volt semmiféle te- vékenysége. 

Lapzártáig sem a megyei, sem a városi elnököt nem tudtuk elérni.