2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ahhoz képest, hogy vasárnap este 7-kor még kétséges volt, hogy az erdélyi magyarok érdekképviselete eléri-e az ötszázalékos küszöböt, amivel bejuthat az Európai Parlamentbe, az urnazárás utáni exit poll adatai egészen mást mutattak. Az RMDSZ több mint öt százalékot ért el, és a választási adatok 95%-os feldolgozása alapján az ötödik legerősebb romániai párt. Ugyanis az 5,4 százalék az RMDSZ ügyvezető elnöksége szerint kb. 501 ezer szavazatot jelenthet, ami azt is jelenti, hogy a szövetség 15 éve nem szerzett még ilyen sok szavazatot. 

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint, ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, akkor az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben. Hozzáfűzte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba. Szerinte az Európai Parlament RMDSZ-es képviselőinek fontos feladata lesz, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Vasárnap este az urnazárás után, de az adatok 99 százalékos összesítése alapján is bizonyossá vált, hogy a romániai magyarságnak sikerül két képviselőt bejuttatnia a brüsszeli parlamentbe. Annak ellenére, hogy a délután és kora esti adatok azt mutatták, hogy – miközben igencsak nagy volt a többségi nemzet választási kedve –, a magyar részvétel jóval kisebb volt, mint az előző választáskor. A lemaradást azonban behozták a magyarok, és annyian mentek el szavazni, mint még soha európai választáson.

Az erdélyi magyar szervezetek egy része is megértette, hogy a rövid távú érdekeket félre kell tenni, és Brüsszelben minden erővel erős magyar képviseletet kell biztosítani, amely ki tud állni a magyar nemzet számára fontos ügyekért. Ezt tette a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve a Székely Nemzeti Tanács, amelyek az „erős magyar képviseletre” való szavazásra buzdítottak. Csak az Erdélyi Magyar Néppárt „nem kívánt állást foglalni az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban”.

Nagy igazság van abban a mondásban, hogy az egyszerű emberek/választópolgárok bölcsebbek a politikusoknál, akik – természetesen tisztelet a kivételnek – érdekorientáltak, négyéves ciklusokban gondolkodnak, és saját céljaikat követik.

A magyar közösség újra bölcsességről tett bizonyságot: bizalmat szavazott az érdekképviseletnek. Ez a bizalom kötelez. Az RMDSZ nem dőlhet hátra, fejleszteni kell a régiókat, és a jogfosztásokra orvoslatot kell nyerni. Az sem mellékes, hogy a sepsiszentgyörgyi magyarok mintegy 6 százaléka román pártra, elsősorban az USR-PLUS-ra szavazott. 

Ezekre mind oda kell figyelni, és kemény munkával kiállni azoknak a jogaiért, akik bölcs döntésükkel a brüsszeli parlamentbe juttatták a szövetség képviselőit.