2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A dévai gyermekotthon alapítója arra biztatja az embereket, hogy vegyék komolyan a koronavírust, mert „nehéz tőle megszabadulni”.

Böjte Csabát csütörtökön Budapesten fogadta hivatalában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Ezt követően közös sajtótájékoztatót tartottak abból az okból, hogy a ferences szerzetes felépült a koronavírus-fertőzésből.

A dévai gyermekotthon alapítója elmondta, hogy novemberben nagyon köhögött. Kásler Miklós felhívta, és észlelte, hogy beteg, ezért intézkedett a magyarországi kezeléséről. December elején jöhetett ki a Szent László-kórházból.

Azért látogatott most el a miniszterhez, hogy személyesen is megköszönje neki a segítségét. Szép, hogy valaki úgy is számíthat a magyar egészségügyre, hogy nem él életvitelszerűen az országban – mondta Böjte Csaba.

Kásler Miklós felidézte, értesült arról, hogy a szerzetes beteg. Hallotta a telefonban, hogy a dévai gyermekotthon alapítója komoly légzési nehézségekkel küzd.

A miniszter beszámolt arról is: Böjte Csaba látogatása alkalmat adott arra, hogy megbeszéljék a koronavírus-járvány összefüggését az emberek életmódjával, a szolidaritással, a segítőkészséggel. (MTI)

Fotó: MTI


Közel ötezer új eset

A legutóbbi tájékoztatás óta 4951 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában 31.393 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte csütörtökön a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük.

Az új esetekkel 658.958-ra nőtt a járvány eleje óta igazolt fertőzöttek száma, 591.596 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak. Ez idáig 4.934.119 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel. Ezek közül 31.393-at az elmúlt 24 órában végeztek el, 20.599-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 10.794-et pedig kérésre. 8846 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel. Jelenleg 1106 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

Románia területén 26.961 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 8620 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 40.651 személy van házi, 65 pedig intézményes karanténban.

Az elmúlt 24 órában 111, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezzel 16.410-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. (Agerpres)