2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhely irányából Brassó felé tartó E60-as nemzetközi út, a Csíkszereda felé vezető 13A jelzésű országút, valamint a Dicsőszentmárton felé elágazó 142-es megyei út találkozik Balavásáron, a közúti csomópont azonban évek óta veszélyes, ritka az a hét, amikor egy-két koccanás ne történne vagy éppen gyalogos ne sérülne meg. Az évek óta halogatott kérdés rendezése – úgy tűnik – mégis végre napirendre kerül.

Balavásár község polgármestere néhány hete tárgyalt az országos közútkezelő vállalat brassói regionális igazgatóságának vezetőjével a helyzetről. Liliana Horga igazgató arról tájékoztatta az elöljárót, hogy megkezdődött a közbeszerzési eljárás egy körforgalom megtervezésére a jelenlegi elágazás helyére. Mivel a tér megengedi, körforgalmat alakítanak ki, mert az folyamatosabbá tudja tenni a forgalmat, mint ha jelzőlámpákat szerelnének fel ezen a helyen.

Az útkereszteződés és környéke igen veszélyes, szinte naponta vannak itt balesetek – mutatott rá Varga Adorján polgármester, aki lapunknak kifejtette: az önkormányzat fontosnak tartja a gyalogosok védelmét is, hiszen ez a kategória is igencsak veszélyeztetett: Kenden decemberben két halálos gázolás történt – éppen a gyalogátkelőn. Éppen ezért nemrég behoztak a községbe egy magyarországi cég által kifejlesztett okos-gyalogátkelőjelzőt, ebből egyet a kendi iskola előtt, egyet pedig a balavásári útkereszteződés Marosvásárhely felőli végénél helyeztek el. A cégnek Romániában ezek az első termékei, de elégedettek velük, kiválóan működnek. Le is tesztelték a hatékonyságát: ha a rendszer nem működik, hiába áll meg az út szélén a gyalogos, egyetlen autó sem ad neki elsőbbséget az átkelőhelyen, de ha a rendszer működik, az autók egyharmada-egynegyede már igen. A rendszer ugyanis érzékeli azt, ha valaki megáll az átkelőnél, ezért bekapcsol egy sárga villogó fény, amely jelzi az autósoknak a gyalogosok jelenlétét, ugyanakkor lézerfénnyel megvilágítja az átkelőt, így este is jól észrevehető a gyalogos akár nagyobb távolságról is – magyarázta el a polgármester.

Az útkereszteződésből alig érünk ki Segesvár irányában az E60-as úton, máris ott a Parajd–Dicsőszentmárton között húzódó vasút. Az ezen való átkelés sem volt zökkenőmentes, sőt éppen ellenkezőleg: annyira meg volt már rongálódva a sínek környéke, hogy az átkelő autók épségét is veszélyeztette. Végre két héttel ezelőtt a Román Vasúti Társaság brassói regionális igazgatóságának gyulafehérvári egysége hétvégi félsávos forgalomkorlátozást vezetett be, és felújítási munkálatokat végzett az érintett helyen. Még mindig zötykölődnek az autók, még mindig nem egy európai szintű átkelőhely, de már tűrhető állapotban van, sokkal jobb, mint ezelőtt volt – mondta el a község vezetője.

 Veszélyes az útkereszteződés, gyakoriak itt a balesetek – rendeznék a helyzetet

Fotók: Gligor Róbert László