2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Stresszes napok várnak a kijelölt miniszterelnökre. Hétfőn még mindig bizonytalan volt az eredetileg holnapra tervezett, majd jövő hétfőre halasztott kormánybeiktatás sikere. Bár a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és az RMDSZ is azt állította, támogatja a leendő liberális kormányt, a támogatást mindegyikük feltételekhez kötötte. 

A román pártok a kétfordulós polgármester-választás bevezetését követelik, az USR emellett azt, hogy tiltsák ki a közéletből a büntetett előéletű személyeket, vonják vissza az elítéltek korábbi szabadulását eredményező törvényt. Az ALDE elfogadhatatlannak tartaná, hogy eltöröljék a „reformot”, amelyet a PSD–ALDE-kormány az igazságszolgáltatás terén véghezvitt. A PMP elnöke vasárnap azt mondta, támogatja a kormányt, ha az Románia érdekeit tartja szem előtt. Például a Moldovai Köztársasággal való kapcsolatot, illetve a speciális nyugdíjak levágását. 

Köztudott, hogy az RMDSZ nélkül Ludovic Orban nem lenne képes megszerezni a beiktatáshoz szükséges szavazatokat. A szövetségi elnök a kijelölt miniszterelnökkel történt találkozók után elmondta: sürgősen kormányra és politikai stabilitásra van szükség. Ám az RMDSZ csak akkor tudja támogatni az új kormányt, ha az vállalja, hogy december 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as év költségvetését, a költségvetés 6 százalékát oktatásra fordítja, nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással törvényeket, nem módosítja 2020 végéig a választási törvényt, kérvényezi kétmilliárd euró átcsoportosítását a nagy infrastruktúra-programból a regionális operatív programba, alkalmazza a kisebbségi jogokra vonatkozó hazai törvényeket és nemzetközi szerződéseket, újraindítja a visszaszolgáltatási folyamatot.

A Magyar Polgári Párt elnöksége kiegészítésként nyílt levelet küldött Kelemen Hunornak, amelyben felrója, hogy az RMDSZ a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett nem követeli a székelyföldi terrorper két elítéltje, Beke István és Szőcs Zoltán elnöki kegyelemben részesítését. Ami persze jogos lenne. 

Mint várható volt, a székely „terroristák” témájára azonnal „ráharaptak” a román nacionalisták, és vasárnap estére már az egyik kereskedelmi televízió „Hunorral” és a „magyar terroristák” szabadon bocsátását célzó „felháborító követeléssel” szította a feszültséget. Hiába riogattak a meteorológusok a holnapra várható „sarkvidéki téllel”, nem volt már érdekes a „caracali szörny”, de még a nyugdíjak körüli vita sem. Teljes hangerővel, egymás szavába vágva háborogtak ezen a „szörnyűségen”. Jól bevált módszer akár kormányalakításkor, akár bármiféle választási kampányban. Az Orban-kormány beiktatása tehát még bizonytalan. Annyi bizonyos, hogy a következő napokban nem lesz nyugodt álma a megbízott miniszterelnöknek. Még akkor sem, ha aláírják az RMDSZ-szel az egyezményt.