2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tegnap még hivatalában találtuk Neagoe Eugeniát, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóját, akit inkább nyugdíjasként látna a menesztett liberális miniszter, Violeta Alexandru –  olvasható a központi sajtóban. 

Neagoe Eugenia
Fotó: Nagy Tibor (archív)


Megkeresésünkre Neagoe Eugenia elmondta: a központi sajtóban közölt hírek igazak, nyilatkozatait vállalja, hiszen nem hátrálhat meg, és kiáll igaza mellett. 

– Mielőtt bármilyen kommentárt fűznék a történtekhez, leszögezem: a 2019. évi 57-es sürgősségi rendelet 517-es cikkelye értelmében a közintézmények vezetőinek törvényes joguk van ahhoz, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után kérésre vezetői tisztségükben maradhassanak. Ezt legfeljebb három évig lehet igényelni, évente történő újabb kérvényezéssel. A kérvényt – a törvénynek megfelelően – az Országos Nyugdíjpénztárhoz nyújtottam be két hónappal a nyugdíjkorhatár betöltése előtt. A kérelmemet, hogy egy évig  továbbra is tisztségben maradjak,  jóvá is hagyták, s a jóváhagyást írásba adták, hiszen a munkámmal és a nyugdíjpénztár munkájával kapcsolatban semmilyen kivetnivalót nem találtak, sőt pozitív elbírálást kapott az intézmény. Felkerestem az Országos Nyugdíjpénztárat, hogy a funkcióban maradásomról szóló rendeletet kézhez kapjam. Erre az elnök közölte, hogy a dolgok megváltoztak, nem bocsáthatja ki ezt a rendeletet, hanem egy másikat, az elbocsátásomról szólót. Ma, február 10-én még nem kaptam kézhez semmilyen iratot, sem azt, amely a tisztségben maradásomat rendelné el, sem azt, amely a menesztésemre vonatkozna. A törvény 5 nap közlési határidőt határoz meg a nyugdíjkorhatár betöltését követően, ez tegnap járt le.  A késés lehetséges oka, hogy közben munkaszüneti napok voltak. Felemelt fővel várok. Azért nyilatkoztam a sajtónak, s vállaltam a nyilvánosságot,  hogy tudják, így történnek a dolgok – mondta lapunknak Neagoe Eugenia, akit a menesztett PNL-s miniszter inkább nyugdíjasként látna, s ezt közölte is az Országos Nyugdíjpénztár elnökével, aki szerinte politikai nyomásra változtatta meg eredeti döntését. 

Neagoe Eugenia, aki a PSD támogatottságát élvezte, sejti, ki lenne az igazgatói tisztség „várományosa”, ám erről nem kívánt nyilatkozni.