2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hivatalban 32 személy kellene dolgozzon, 14 állás betöltetlen, az alkalmazottaink bérezésére szánt összeg mégsem elegendő.


– Hét esztendő alatt ez az első év, amikor az országos költségvetést időben leküldték, és nem kellett késő tavaszig várakoznunk. Idén 4.800.000 lejből gazdálkodunk, ebből 600.000-t a helyi adók, illetékek tesznek ki. Ez az összeg 300.000-400.000 lejjel nagyobb a múlt évi költségvetésünknél – fordította le számokra a mezőségi község jelenlegi kilátásait Szabó József Levente (fotó), Mezőcsávás fiatal, második mandátumát töltő polgármestere. A községgazda azt is elmondta, az anyagi gondok ebben az évben sem illantak el erről a vidékről, jövő hónaptól például nem tudják biztosítani a polgármesteri hivatal 18 alkalmazottjának bérét, az erre elkülönített fizetési alap ugyanis csak az év első felére volt elegendő.

– A hivatalban 32 személy kellene dolgozzon, 14 állás betöltetlen, az alkalmazottaink bérezésére szánt összeg mégsem elegendő. A rendelkezésünkre álló pénzből a továbbiakban is biztosíthatnánk a fizetéseket, de annak más a rendeltetése. Ismertetni fogom a helyzetet a Megyei Pénzügyi Igazgatóságon, és az illetékesek segítségét kérem, hogy alkalmazottaink a júliusi fizetésüket megkaphassák – ígérte Szabó József Levente.

Ami a földekre vonatkozó birtoklevelek kibocsátását illeti, Mezőcsáváson 80 százalékban rendeződött a helyzet, most már csak a problémás, peres ügyek maradtak megoldatlanul.

– Elsősorban olyan személyekről van szó, akik elköltöztek a községből, és most visszakérnék az apai, nagyapai örökséget, de nem tudják pontosan, hol is van a birtokuk. Annak idején felületesen, tessék-lássék munkával, az íróasztalnál készültek a birtoklevelek, innen ered a zűrzavar. A gyümölcsösök visszaszolgáltatására még nem került sor, az igénylők iratait a napokban küldtük le a megyei földosztó bizottsághoz – tette hozzá a polgármester, akitől azt is megtudtuk, Csáváson 60 százalékban vannak megművelve a földek. Nemrég egy olasz vállalkozó körülbelül 100 hektár földet vásárolt a községben, mindössze 2500 lejért hektárját. Eredetileg hétvégi házakat is akart építeni, úgy hírlett, hogy beindítja a csávási agroturizmust. A földeken most is dolgoznak, de az elképzelésekből egyelőre semmi sem lett.

– Pedig minden bizonnyal a község hasznára vált volna – vélte Szabó Levente.

– Községgazdaként igyekszem mind a magyarok, mind a románok elvárásainak megfelelni. Ezt jelzi az is, hogy a szemeteskukák egy része sárga, más része zöld. A legutóbbi helyhatósági választásokon nem egy román ember pecsételt a tulipánra. Azt hiszem, ez jelent valamit.