2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megye versenyképessége a tét

A Maros Megyei Tanács Lukafalván szeretné megépíteni az Erdélyi Tudásközpontot, amely a tervek szerint egy adat- és kutatóközpontból, egy csarnokból és egy 5000 férőhelyes multifunkcionális rendezvényközpontból állna. A központ látványterveit kedden sajtótájékoztatón Péter Ferenc tanácselnök, Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje, Bors István, a Multinvest kutatási és fejlesztési igazgatója, valamint W. Szabó Péter IT-szakember, marosvásárhelyi tanácsosjelölt mutatták be. Az esemény házigazdája Iszlai Tibor, Dózsa György község polgármestere volt. 


A cél: ide vonzani a szakembereket

– Maros megyének olyan földrajzi és infrastrukturális adottságai vannak, amelyek a térség vezető megyéjévé tudják tenni. Az ország központi részén helyezkedik el, nemzetközi repülőtere van, és a közeljövőben nem csak egy, hanem két autópálya halad majd át a megyén. Az ebből adódó lehetőségeket elemezve született meg annak a projektnek az ötlete, amely a megye következő tíz évének legfontosabb innovációs beruházása lesz – emelte ki az Erdélyi Tudásközpont bemutatóján Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, aki az RMDSZ színeiben újabb mandátumra pályázik a szeptemberi helyhatósági választáson.

Maros megyében és a térségben jelenleg nincs olyan sportcsarnok vagy vásárcsarnok, ahol egy nagyobb eseményt meg lehetne szervezni. Ezt a hiányt szeretnék pótolni az Erdélyi Tudásközpont megépítésével, ahol hazai és nemzetközi szakmai konferenciákat, valamint beltéri és szabadtéri kiállításokat, vásárokat, de akár kulturális rendezvényeket – például koncerteket – is lehet majd szervezni.

Az Erdélyi Tudásközponthoz kapcsolódik egy nagyméretű, Erdélyben egyedülálló adatközpont és egy kutatóközpont is, ahol IT-szakemberek és egyetemisták kapnak majd lehetőséget arra, hogy IT-fejlesztéseken dolgozzanak.

– Az a célunk, hogy a hazai jó szakembereket itthon tartsuk, és arra ösztönözzük őket, hogy itthon alapítsanak vállalkozásokat. Hiszek abban, hogy mind az orvostudomány, mind az információs technológia területén teret és jó körülményeket tudunk majd biztosítani a hazai tudósoknak, ugyanakkor ide tudunk vonzani külföldi kutatókat is – fogalmazott Péter Ferenc. Az RMDSZ újabb mandátumért induló tanácselnökjelöltje hozzátette: – Ma Kolozsvár egyértelműen dominálja az erdélyi IT-szektort. Az Erdélyi Tudásközpont megépítésével azonban mi is versenybe szállhatunk azon a területen, amely az elmúlt tíz évet meghatározta, és vélhetően a következő évtizedeket is dominálni fogja. Mi azt akarjuk, hogy Maros megyének vezető szerepe legyen a digitalizáció és az innováció területén is!”

Péter Ferenc kifejtette: a siker kulcsa, hogy újra tanácselnök legyen, s Marosvásárhely polgármesterévé Soós Zoltánt válasszák, mert így lesz meg az az összhang a megye és a város között, ami hiányzott az elmúlt húsz évben. 

 Fotó: Nagy Tibor


A célok közösek

Az Erdélyi Tudásközpont tervének ismertetésén részt vett Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje is. Felszólalásában elmondta: – Marosvásárhely neve és múltja arról árulkodik, hogy olyan város volt ez, ahol vásárokat tartottak és üzleteket kötöttek. Mára már csak a város neve maradt meg, azonban Marosvásárhely kiválóan alkalmas arra, hogy újra vásárok, expók, üzletkötések helyszíne legyen, hogy logisztikai csomóponttá váljon. Az eredeti terv az volt – ahogyan a programom is tartalmazza –, hogy a marosvásárhelyi egyetemek, meghatározó vállalatok, turisztikai szakemberek, közgazdászok bevonásával nemzetközi hírű vásáros hellyé, üzletkötő központtá tegyük Marosvásárhelyt, s Erdély legnagyobb rendezvény- és konferenciaközpontját építsük meg a repülőtér és az autópálya vonzáskörzetében. Ez csak a megyei tanáccsal és a metropoliszövezettel közösen fog megvalósulni. Péter Ferenc továbbgondolta a javaslatot, az ő terve, hogy ne csak rendezvényszínhely, hanem tudásközpont létesüljön Lukafalván, alig öt kilométer távolságra a repülőtértől, és ez a tudásközpont nagyméretű adatközponttal és egy kutatóközponttal egészülne ki. A cél közös és világos: egyrészt Marosvásárhelyt Erdély vásárközpontjává fejleszteni, másrészt elősegíteni, hogy a hazai tudás ne menjen el, és a külföldi tudás idejöjjön. A kutatóközpont és az adatközpont sok befektetőt fog Maros megyébe vonzani. Céljaink közösösek: fejlődő város, új munkahelyek, a fiatalok itthon tartása. Ezért össze kell fognunk. Szeptember 27-től másként lesz. Péter Ferenccel nemcsak a közös értékek kötnek össze, hanem a céljaink is, ő olyan tanácselnök, aki bizonyította, hogy amit eltervez, azt meg is valósítja – fogalmazott Soós Zoltán független polgármesterjelölt.


Három nagy egység több hektáron 

Bors István, a Multivenst kutatási és fejlesztési igazgatója a több épületből álló tudásközpont projektjét ismertetve elmondta, hogy a több hektáron elterülő létesítményt zöld, barátságos környezetben képzelték el. A központ három nagy egységből áll, az egyik épület tartalmazza az adatközpontot 8 ezer és a kutatóközpontot 10 ezer négyzetméteren. A második épület egy 10 ezer négyzetméteres csarnok lesz, ahol prototípusokat és magas technológiájú termékeket lehet majd kipróbálni, olyanokat, amelyek a kutatóközpontból kerülnek ki. Tehát a két épület elhelyezését e logika mentén képzelték el. A harmadik épület egy 5000 férőhelyes, többfunkciós rendezvényközpont lesz, amihez 1500 férőhelyes parkoló tartozik. A központot a legkorszerűbb technológiával építik meg. Azért lényeges a tudásközpontot létrehozni, mert a legmagasabb technológiáknak van jövője, és ennek van a legnagyobb hozzáadott értéke minden más ipari termékhez képest. Ez a központ nagyon sokat jelent Maros megye jövője szempontjából. Az sem mellékes, hogy a központ magas képzettségű munkaerőt fog foglalkoztatni és itt tartani a régióban. 


Itthon kell tartani az IT-szakembereket

Marosvásárhely és Maros megye jövője szorosan összefügg azzal, hogy sikerül-e ide vonzani az IT-szakembereket, mondta a bemutatón W. Szabó Péter mesterségesintelligencia-kutató, az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosjelöltje.

– Öröm, hogy Péter Ferenc és Soós Zoltán felkarolják az innovatív ötleteket, és felismerik, hogy Maros megye, Marosvásárhely jövője szorosan összefügg azzal, hogy képesek vagyunk-e külföldi IT-cégeket, informatikusokat, kutatókat ide vonzani, s hogy a helyi szakembereket, kutatókat sikerül-e itt tartani. Nyilvánvaló, hogy Kolozsvár és külföld nagyon sok jó informatikust elszív Marosvásárhelyről. Ezen kell változtatni minél hamarabb. Marosvásárhelyen két egyetemen több mint 400 informatikust képeznek minden évben, és ezt valahogy Maros megye előnyére kellene fordítani. Az Erdélyi Tudásközpont megépítésével Maros megye digitális jövőjének magvait vetjük el, hiszen az adatközpont és a kutatóintézet IT-multikat vonz, és lehetőségeket teremt a helyi cégek számára – hangsúlyozta az IT szakember.

Az Erdélyi Tudásközpont létrehozásában szakmai partnerként szeretnék bevonni a marosvásárhelyi egyetemeket is, a Sapientiát és az orvosi és műszaki egyetemet, ahol jelenleg is van IT-képzés. Ugyanakkor a vállalkozói réteg partnerségére is számít a megyei önkormányzat.

A rendezvényközpontot Marosvásárhely közelében, Lukafalván, a repülőtér és az autópálya vonzáskörzetében uniós alapokból valósítanák meg. A megyei tanács a 2021–2027 közötti időszak innovációs céljaira elkülönített forrásokra nyújtana be pályázatot.