2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sajtótájékoztató a marosvásárhelyi EMNP-nél

– Technikai megfontolásból Marosvásárhelyen Néppártként indul az EMNP, mert szeretnénk, ha Soós Zoltán független polgármesterjelöltnek és majdani polgármesternek egy olyan csapat lenne a háta mögött, amely maximálisan támogatja a változást és a tenni akarást – nyilatkozta hétfőn Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi elnöke.

A marosvásárhelyi Demokráciaközpontban tartott sajtótájékoztatón a helyi tanácsosi lista első három helyezettje mutatkozott be.


Jóindulat, jóhiszeműség, tisztesség

Mihály István tanár, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség Maros megyei alelnöke az EMNP listavezetője, a párt reményei szerint Marosvásárhely következő alpolgármestere.

A jelölt elmondta magáról, hogy 1990 óta politizál. Tanár, ’90-től volt tanfelügyelő, az RMDSZ alelnöke, végül ’95 után visszatért a tanügybe, és azóta „csendes tanügyis”. A pedagógusszövetség alapító tagjaként különböző tisztségeket betöltve járta végig a tanári életutat, mindig jelen volt az oktatáspolitikában, segítette a mozgalmat. 

Nagycsaládos, három gyereke van. A Népújság kérdésére, hogy miért akar városi tanácsos lenni, azt válaszolta: döntésében a jóindulat, a jóhiszeműség, a tisztesség és a város lakói iránti elkötelezettség vezérelte. 


Nem szeretném, ha még jobban leszakadnánk a körülöttünk lévő megyeközpontoktól

– jelentette ki dr. Donáth Árpád vállalkozó, fogorvos, a lista második helyezettje. 

Ő is három gyermek édesapja. Mint elmondta, a közszereplés nem áll távol tőle, a civil szférában már jó ideje szerepet vállalt, ő a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) marosszéki elnöke. Elsősorban azért vállalta a jelölést, mert régebb Marosvásárhelyen a nagyobb iskolaközpontok saját fogorvosi rendelővel rendelkeztek, biztosították a diákoknak az alapellátást. Ezt szeretné visszahozni, újraindítani. „Ezáltal a gyerekeknek ingyenes fogászati alapellátást tudnánk biztosítani, és a fiatal kollégáknak egy jó startolási lehetőséget az életben és a szakmában.”

Emellett majdani tanácsosként határozattervezetet szeretne készíteni a nemzeti régiók fejlesztésére vonatkozó polgári kezdeményezésről. Azt szeretné, hogy a marosvásárhelyi tanács álljon ki a kezdeményezés mellett, „mert ha a kezdeményezés célba ér, Marosvásárhely és a régió egy eddig nem látott gazdasági fellendülésnek lehet részese, különböző pályázati alapokat tud lehívni”. 


Szakszerű, jól előkészített tanácsi határozatokkal meg lehet újítani a várost 

Brassai Hunor a MINTA ifjúsági szervezet elnöke, az EMNP marosvásárhelyi elnöke, korábban a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban szerzett önkormányzati tapasztalatot. Az udvarhelyi városházán, illetve a Demokráciaközpontban szerzett tapasztalatait szeretné kamatoztatni. „Hiszem, hogy szakszerű, jól előkészített tanácsi határozatokkal meg lehet újítani a várost, és vannak kiaknázandó lehetőségek. Ehhez persze szükséges az is, hogy olyan vezetője legyen a városnak, mint Soós Zoltán, aki nyitott a változtatásra. Ugyanakkor kell egy olyan tanácsosi többség is, amely érvényre tudja juttatni a városvezető akaratát. Ebben van fontos szerepe az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének: az egyszerű többséghez szükség van arra, hogy a néppártosok bejussanak a tanácsba. Hiszem, hogy virágzó szövetség lesz, és azt a programot, amit Zoltán felvállalt, közösen sikerre tudjuk vinni” – jelentette ki Brassai Hunor.

A továbbiakban megtudtuk, hogy elkezdték az aláírásgyűjtést mind Soós Zoltán, mind az EMNP-tanácsosok támogatására. Ezeket a Demokráciaközpontban lehet aláírni hétköznaponként 10–13 óra között, hétfőn és szerdán délután 3 óráig. Emellett lesznek más gyűjtőpontok is a városban. Ugyanakkor megtudtuk, hogy teljes tanácsosi listával indulnak. 

Fotó: Nagy Tibor