2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg szombaton

Marosvásárhely főterén a nemkormányzati szféra legjelentősebb eseményének számító civil vásárt, amelyen idén huszonhét szervezet mutatkozott be a nagyközönségnek. Most sem maradt el a hagyományos felvonulás, a szervezetek és önkénteseik ezúttal szambadallamokra kerülték meg a virágóra körüli parkot. 

Az utóbbi napok esőzései után szerencsére a szombat délelőtti órákban az időjárás is kedvezően alakult, így elég sokan kilátogattak a virágóra körüli térre, ahol amellett, hogy lehetőség nyílt megismerni a környékünkön működő szervezetek tevékenységét, az általuk nyújtott szolgáltatásokat, több asztalnál fejlesztő játékok, kézműves foglalkozások várták a legkisebbeket, illetve alkalom adódott bepillantást nyerni a fogyatékkal élők mindennapjaiba. A jelen lévő szervezetek nagy része szociális, valamint egészségügyi szolgáltatásokat kínál egy-egy rászoruló rétegnek, egyesek cukorbeteg vagy rákos gyerekeket, mások fogyatékkal élőket, valamint magukra maradt időseket vagy baleset nyomán mozgásukban korlátozott betegeket karolnak fel. Számos szolgáltatást fednek le, csekély finanszírozás mellett, amelyeket valójában az állam feladata lenne biztosítani. 

 Fotó: Nagy Tibor


Koreck Mária főszervező, a Divers Egyesület vezetője elmondta: az évente megszervezett szemle célja ugyanaz, mint 17 évvel ezelőtt, amikor első alkalommal került sor az eseményre: lehetőséget biztosítani a civil szervezeteknek, hogy bemutatkozzanak a nagyközönségnek, illetve alkalom arra, hogy önkénteseket toborozzanak, hiszen ottjártunkkor is több szervezet képviselői számoltak be arról, milyen nehéz olyan önkénteseket találni, akikre valóban számítani lehet. 

Ugyanakkor a szemle másik célja, hogy a szűkös költségvetésük mellett némi bevételre tegyenek szert a jövedelemadóból felajánlott összegek révén, amit majd a közösség javára hasznosítanak. 


Hogy tudatosuljon bennünk, mekkora kincs a szemünk világa, a szemlén lehetőség adódott megtapasztalni, milyen az, amikor az ember nem lát. A fogyatékkal élőket felkaroló Hifa Románia Egyesület sátránál Bíró Adrienn nemlátó segítségével idén is ki lehetett próbálni a Braille-írást, valamint bekötött szemmel az íz- és szagpróbákon megtapasztalni, hogy milyen az, amikor az ember a szemére nem, csupán a többi érzékszervére hagyatkozhat. Igen népszerű volt az aprónép körében az Alpha Transilvană Alapítvány által felállított trambulin, és a Gyulafehérvári Caritas sátránál is főként a gyerekek találtak kedvükre valót, hangulatos mesesarok, készségfejlesztő, valamint kreatív játékok várták a vásár legkisebb látogatóit. Az Egy kérdés – egy kávé felhívás a felnőtteket csalogatta a standhoz; aki feltett a Caritas munkatársainak egy kérdést a tevékenységükkel kapcsolatosan, azt a beszélgetés közben kávéval vagy limonádéval kínálták – tudtuk meg Lőrincz Beáta menedzserasszisztenstől. A csittszentiváni Bandi Dezső Kulturális Egyesület rögtönzött „műhelyébe” is sok vállalkozó kedvű gyerek toppant be, mind szerették volna kipróbálni magukat a fafaragásban.

A Szent Balázs Alapítvány asztalánál Bálint Fülöp Tímea ismertette az arra járókkal a programjaikat: kisiskolások valamint középiskolások számára nevelő célzatú foglalkozásokat tartanak tanintézetekben, illetve elsősegélynyújtásra is felkészítik a diákokat. Emellett önkénteseik időotthonokban, illetve kórházakban is segédkeznek, a betegek etetésében, itatásában, pelenkázásában segítenek be.

Jelen volt a szemlén a Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesületének nagy családja is, amely országos viszonylatban az egyik legaktívabb a cukorbetegek érdekeit képviselő szervezetek közül.