2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Meghallgatásra várja jövő kedden Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az elöljáró gyermekvállalást érintő kijelentései miatt. Florea azt írta ugyanis Facebook-bejegyzésében, hogy bizonyos feltételekhez kell kötni a gyerekvállalást.

„Hivatalból eljárást indítottunk. Elküldtük már a beidézést a polgármesternek a marosvásárhelyi irodájába. Jövő kedden hallgatjuk ki, és azt szeretném, ha szerdán a CNCD igazgatótanácsában is megvitatnánk az ügyet” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Asztalos Csaba, a tanács elnöke.

Leszögezte, nem akar a kérdésben nyilatkozni a meghallgatás és az ügy megvitatása előtt.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester hétfőn kijelentette, hogy a gyermekvállalást bizonyos feltételekhez kellene kötni: a jövendőbeli szülőknek stabil munkahellyel és lakással, megfelelő jövedelemmel és végzettséggel kell rendelkezniük; ugyanakkor ne lehessen gyereket vállalni bizonyos, törvény által megszabott kor alatt. Ha mégis egy olyan párnak születne gyermeke, amely nem felel meg a felsorolt feltételeknek, annak állami gondozásba kellene kerülnie, és ebben az esetben a szülőknek nem folyósítanák a gyermeknevelési pótlékot. A szülők visszakaphatnák gyereküket, amikor eleget tesznek az említett feltételeknek.

„Úgy gondolom, nem kellene bármi áron növelni a szaporulatot. Romániában sok hátrányos helyzetű család van (és nem a fogyatékkal élő személyekre gondolok), amelynek tagjai munkaképesek, de nem akarnak dolgozni, és kizárólag a gyermeknevelési pótlék érdekében hoznak világra gyerekeket. Az ilyen közegben nő a bűnözési ráta, a gyermekelhagyás, az iskolázottság hiánya. Meggyőződésem, hogy egy komoly közvita és a gyermekpénzt jövedelemforrásként kezelő érintettek felvilágosítása nyomán újraindulna a terhesség-megelőzési program is” – írta Florea Facebook-bejegyzésében.