2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Január 21-én zárult a központi régió (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye) vállalkozásfejlesztési StartUp Urban projektje, amelyet az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában, a 2014–2020-as humántőke operatív programon keresztül a Fiatal Ügyvezetők Országos Alapítványa (FNTM) mint konzorciumi vezető Gyulafehérvár megyei jogú várossal, az Edukado Kft.-vel és az Iceberg Consulting Kft.-vel közösen valósított meg. A projekt elszámolható összege 13.367.048,56 lej, amelyből az ESZA-tól származó vissza nem térítendő elszámolható összeg 11.322.758,44 lej, az országos költségvetésből származó vissza nem térítendő elszámolható összeg 1.987.468,36 lej volt. 

A StartUp Urban programot 2018. január 22-étől 2021. január 21-éig, a központi régió hat megyéjében szervezték. Ez idő alatt 354 személynek tartottak vállalkozásfejlesztő akkreditált képzéseket. Ezen belül a résztvevők 2018-ban készítettek egy üzleti tervet, amelynek alapján 2019. január–július között új cégeket hoztak létre. A program keretében szaktanácsadást nyújtottak és mentorálták a kiválasztott tervek megvalósítását, továbbá biztosították 54 vállalkozás fenntartható fejlődését működésük első éve után is. A pályázati kiírás alapján a benyújtott 147-ből 54 nem mezőgazdasági jellegű üzleti tervet választottak ki, amelyeket akár 39.000 eurós összeggel támogattak a Románia Start Up Plus hitelkeretből. Az 54 leendő vállalkozó díjmentes tanácsadásban és mentorálásban részesült. A kedvezményezettek 93%-a szerint a tanácsadási-mentorálási időszak rendkívül hasznos volt. Ezt igazolja a StartUp Urban projektben részt vevő vállalkozókról készített tanulmány is, amely elérhető a projekt startup.fntm.ro honlapján. 

Másfél év után a vírusjárvány okozta válsághelyzet ellenére is az 54 új vállalkozás több mint 120 új munkahelyet hozott létre. A cégek közül tíz Fehér megyében, kilenc-kilenc Brassó, Hargita, Maros és Szeben megyében, nyolc pedig Kovászna megyében jött létre. A startupok által létrehozott cégek nagy része az építkezés, üzleti szolgáltatások, szoftverfejlesztés és turizmus területén tevékenykedik – tájékoztatott Csata Tünde, az Edukado Kft. ügyvezetője.