2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Július 29. – augusztus 5. között zajlott a IX. MaKiTa nemzetközi tábor a marosszentgyörgyi plébánián 107 résztvevővel (Kecskemétről az Arany János és a Piarista Általános Iskolából, Izsákról – Magyarország –, Böjte atya gyermekei a teremei Irgalmasság Házából, Németországból, Frankfurtból, Budapestről, Szovátáról, Borzontról, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Székelyvéckéről és Marosszentgyörgyről), 83 gyerek és 24 felnőtt – oktatók, művészek, tanítók, kísérők, segítő önkéntesek. 

Hétfő este érkeztek a vendég résztvevők: a Böjte-gyerekek Szálteleki Emese nevelőnővel és a kecskeméti „csiperós” gyerekek az Arany János és a Piarista Általános Iskolából Szakál Klára vezetésével, tanítóikkal, Bardóczky Judittal és Kövesdi Gabriellával, valamint kísérőikkel együtt. A tábornyitó kedden 9 órakor volt a katolikus templomban, ahol Baricz Lajos plébános szentírás-magyarázata után ismertették a tábor programját. 

A tábor témája Jézus Krisztus keresztútja volt. A 83 gyerek négy csoportban – Szent Tarziciusz, Szent Cecília, Szent Imre, Szent Vitus csoportok – kapcsolódtak be a különböző foglalkozásokba: szentírás-magyarázat (Baricz Lajos), hittan (Henn Magdolna és Árpád), ének-kórus (Simon Kinga), origami (Bodor Emma), barantás program – régi magyar harcművészet (Molnár Pál, Kasza Blanka), néptánc (Simon Imre), hangszeres oktatás – citera (S. K. ), furulya (Simon Csenge), gitár (Fábián Lehel, Nyulas Csaba, Magyarosi Helga), zongora (S. K.). 

A keddi és szerdai programot a kultúrotthonban a 19 órakor kezdődő táncház zárta, amelyet Simon Imre vezetett, zenélt a marosvásárhelyi Öves együttes. 

Csütörtökön kirándulással kezdődő zarándoklatra indultak: első állomáshely az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély és református templom volt, utána a székelyvéckei Székely Golgotát mászták meg, végigimádkozva Krisztus Urunk szenvedésének 14 állomását. Ezután megpihentek a székelyvéckei templomban, ahol a gyerekek énekeltek és a rózsafüzért imádkozták. 

Szombaton délelőtt ismét keresztutat végeztek a helyi templomban, utána főpróbát tartottak a délutáni táborzáró ünnepségre, amelyen a gyerekek bemutatták a táborban tanultakat (kórus-zenekar, barantabemutató) és az ott készített origami munkáikat. Az ünnepségen megnyitották Bodor Emma origamikiállítását is. 

Vasárnap 10 órakor kezdődött a táborzáró hálaadó szentmise, amelyen a gyerekek felolvastak, ministráltak, énekeltek, zenéltek. Az egyhetes táborból minden résztvevő testi-lelki élményekkel, tudásban gazdagodva térhetett haza. 

A tábor szervezője a Szent Cecília Egyesület, támogatók a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia, a polgármesteri hivatal és a Communitas Alapítvány voltak. Köszönet nekik. 


Simon Kinga 

(Szent Cecília Egyesület)