2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A BNR által jóváhagyott hitelezési szabályok megengedik a legalább 10 százalékos előleget.

Csak az alacsony kockázattal dolgozó bankok vehetnek részt az Első otthon program új kiadásában; esetükben a BNR által jóváhagyott hitelezési szabályok megengedik a legalább 10 százalékos előleget. 

A kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az Első otthon program új kiadásában minden kezdeti feltétel maradjon, az 5 százalékos előlegről szóló is, még ha ezentúl csak a hitel felére lesz is állami garancia.

A teljes állami garancia esetén a bankok nem voltak kötelesek betartani a lakosságnak nyújtott hitelek minimális előlegét szabályozó belső normákat.

Az 50 százalékos állami garancia esetében azonban a bankok a hitel értékének felére alkalmazzák a Román Nemzeti Bank (BNR) előlegről szóló belső szabályait.

Az 5 százalékos előleg igényléséhez a bank számára a szabályok révén biztosítani kellene a 10 százalékos előleg lehetőségét.

A jegybank azonban több hitelintézményt arra kötelezett, hogy a lakosságnak nyújtott hitelek esetében 10 százaléknál nagyobb, leggyakrabban 15 százalékos előleggel dolgozzanak.

Radu Gheţea, a Bankok Romániai Egyesületének elnöke szerint azonban azok a kereskedelmi bankok, amelyek esetében 10 százaléknál nagyobb előleget írtak elő a szabályok, de részt szeretnének venni az Első otthon program kiadásában, kérhetik a jegybanktól a belső normák módosítását. Gheţea szerint erre az akcióra nem csak az új hitelek esetében lenne szükség, hanem a már megítélt kölcsönök esetében is, amennyiben az állami garancia felére csökken.

A kormány március végén úgy döntött, az Első otthon programban felvett hitelek esetében a bankok felére csökkenthetik az állami garanciát, az így felszabaduló összegekből pedig újabb hiteleket garantálhatnak.

A bankoknak három hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, elfogadják-e az új feltételeket.

Emil Boc kormányfő április elején elmondta: az Első otthon program negyedik kiadása a húsvéti ünnepek után kezdődik.