2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában is diagnosztizálták az első majomhimlő-fertőzéses esetet – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

A vírust egy 26 éves bukaresti férfi szervezetében mutatták ki. A férfi vasárnap éjjel jelentkezett a kórházban, betegsége négy nappal azelőtt kezdődött. A laboratóriumi vizsgálatokat hétfőn végezték el, ezek kimutatták, hogy szervezetét megfertőzte a majomhimlő.

A páciens állapota jó, jelenleg karanténban van. A közlemény megjegyezte, hogy a férfi élettársa májusban több olyan európai országban járt, ahol számos majomhimlős esetet tartanak nyilván. A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a betegség nem terjed könnyen. 

Májusban egy rădăuţi-i nő és az egyik athéni kórházba beutalt román férfi esetében is felmerült a majomhimlő gyanúja, a tőlük levett vizsgálati minták azonban nem igazolták a fertőzést, mint kiderült, ők a bárányhimlőt kapták el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán ismertetett adatai szerint több mint ezer majomhimlős esetet regisztráltak olyan országokban, ahol a vírus nem honos. A közép- és nyugat-afrikai térségen kívül a fertőzés 29 országban bukkant fel, eddig senki nem halt meg a szövődményekben.

Uniós biztos: az EU 110 ezer adag oltóanyagot vásárol

Az Európai Unió kedden mintegy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást írt alá – közölte Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa Luxembourgban kedden.

Kiriakídisz az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg, és június végétől szállítják az EU tagállamaiba. Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) június elején közölte, hogy kapcsolatban áll a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai céggel olyan kísérleti adatok elemzését illetően, amelyek alátámaszthatják az Imvanex oltás alkalmazásának engedélyezését a himlőn túl a majomhimlőre is.

Információk szerint egyes EU-tagállamok, köztük Németország és Spanyolország, már rendeltek majomhimlő elleni oltóanyagot.

Az uniós tagállamok egészségügyi miniszterei Luxembourgban keddi tanácsülésükön – tekintettel az elmúlt évek egészségügyi fejleményeire, köztük a koronavírus-járvány okozta válságra – egyebek mellett tanulmányozni fogják az Európai Bizottságnak az EU jelenlegi globális egészségügyi stratégiája aktualizálására vonatkozó javaslatát. Emellett vitát folytatnak a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló uniós rendelettervezet jelenlegi állásáról. (hírösszefoglaló)