2022. január 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megszerezte az 1. ligás részvételi jogot az Universitatea 1948 Craiova, az 1989 előtti Universitatea Craiova jogutódja.

Az alakulat múlt héten 0-0-s döntetlenre játszott az FK Csíkszeredával a 2. ligás felsőházi rájátszás 8. fordulóban, ezzel behozhatatlan előnyre tett szert üldözőivel szemben.

A klub 11 évnyi száműzetés után került vissza az élvonalba, ahonnan még a Mircea Sandu szövetségi elnök és Dumitru Dragomir ligaelnök nevével fémjelzett időszakban zárták ki máig lezáratlan – és ilyenként tisztázatlan – ügy nyomán.

Azért, hogy a komoly futballhagyományokkal rendelkező Craiova ne maradjon élcsapat nélkül, a sportági szövetség akkori vezetősége rendkívüli módon jóváhagyta, hogy egy új klub, a Club Sportiv Universitatea (röviden CSU) Craiova a 2. ligában indulhasson. Ez gyors ütemben bekerült az 1. ligába, és európai kupasorozatban is szerepelt (emlékezetes marad a Kispest Honvéd elleni párharc az Európa-liga selejtezőjében mint az állandó magyar–román „futballháború” egy újabb epizódja: a lelátók garázdálkodó közönsége a bírót is megdobta, aki összeesett, később a tartalék játékvezetőnek kellett levezetnie a hátramaradt percek játékát; s bár mindenki biztos volt benne, hogy a román csapat megkapja méltó büntetését, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA mégis jóváírta a pályán jegyzett eredményt, és csak pénzbüntetést ítélt, így a budapesti együttes kiesett).

Az új sportszervezetet a város akkori polgármestere, Lia Olguța Vasilescu után Craiolguțának csúfolták. Marosvásárhelyen is vendégszerepeltek, az időközben csődbe ment ASA (korábban FCM) vendégeként, a találkozó után a csapat játékosai emlékezetes módon szétverték az öltözőt.

A régi Universitatea Craiova szurkolói közül sokan kitartottak a száműzött csapat mellett. Az eleinte nem kedvelt új klub az eltelt évek alatt fokozatosan betöltötte az űrt, aminek céljával létrehozták, és kialakította a saját szurkolótáborát. Nem csak az oltyán város, de az egész ország futballkedvelői kíváncsisággal vegyes izgalommal várják a két csapat majdani összecsapásait.


Eredményjelző

Labdarúgó 2. liga:

* felsőházi rájátszás, 8. forduló: CS Mioveni – Dunărea 2005 Călărași 1-1, Universitatea 1948 Craiova – FK Csíkszereda 0-0, Bukaresti Rapid – Temesvári ASU Politehnica 1-0

* osztályozó a kiesés elkerüléséért, 1. mérkőzés: Lénárdfalvi ACSF – Unirea 04 Slobozia 2-0

Fotó: Az Universitatea 1948 Craiova közösségi oldala


Becaliék pofára estek

Nagy pofont kapott a George Becali patronálta FCSB: a klub második csapatának azt jelölték ki feladatául, hogy megakadályozza a hadsereg klubjának, a Steauának a feljutását a 2. ligába, azonban nem jutott odáig, hogy ezt közvetlenül megtegye. Elbukta ugyanis az előzetes erőpróbát, a CS Afumați elleni, elődöntős párharcot!

Bár az első mérkőzésen, idegenben 1-0-s győzelmet aratott, és így a továbbjutás nagy esélyese volt, a FCSB II a vasárnapi visszavágón 4-1-es vereséget szenvedett hazai pályán. Ezzel az Afumați jutott a döntőbe, és lesz a Steaua ellenfele, amely a visszavágón ugyancsak 2-0-ra nyert, így 4-0-s összesítéssel kvalifikált.

A döntős párharc két mérkőzését május 22-én és 29-én rendezik.


Ifj. Lungu Constantin a Marosvásárhelyi TVR-ben

Hétfőn 17.05 órától a Marosvásárhelyi TVR Sípszó után című sportműsorának meghívottja a Marosvásárhelyi CSM labdarúgóedzője, ifj. Lungu Constantin. A húszperces stúdióbeszélgetésben Szucher Ervin és vendége megpróbálnak választ találni arra, hogy lehet-e ellenszélben eredményekben és csapatépítésben gondolkodni a városi sportklubnál.