2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EP-képviselők a támogatások körüli összeférhetetlenség feloldását kérik

Az Európai Parlament a legmagasabb kormányzati szinten megjelenő esetleges összeférhetetlenség feloldására és az uniós alapok végső kedvezményezettjei nevének nyilvánosságra hozatalára szólít fel. 

A múlt pénteken 510 szavazattal, 53 ellenszavazat és 101 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában a Parlament sajnálatát fejezte ki, hogy Andrej Babiš cseh kormányfő aktív szerepet vállal az uniós költségvetés végrehajtásában, azzal egyidejűleg, hogy a hírek szerint az Agrofert vállalat irányításában is részt vesz. Az Agrofert az egyik legtöbb uniós forrásban részesülő vállalat Csehországban. A kormánytagoknak, akik esetében bizonyított az összeférhetetlenség, dönteniük kell: feladják üzleti érdekeltségeiket, lemondanak az uniós támogatásokról, nem vesznek részt az érdekeiket is érintő döntéshozatalban vagy lemondanak.

Andrej Babiš


Uniós vizsgálat 

A cseh miniszterelnök feltételezett összeférhetetlenségét hivatalos uniós vizsgálat térképezi fel. A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy akiről bebizonyosodik, üzleti érdekei összeférhetetlenek a kormányzat legmagasabb szintjén betöltött pozíciójával, annak meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget. Ez az üzleti érdekeltségek felszámolásával, az uniós támogatásokról való lemondással, vagy az üzleti érdekeket érintő döntéshozataltól való tartózkodással történhet – ez utóbbi a magas kormányzati tisztséget betöltők esetében a közhivatalról való lemondással jár.

A képviselők arra kérik a Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy olyan új uniós eljárást, amellyel megelőzhető, hogy összeférhetetlenség merülhessen fel az uniós alapok kezelésénél. A szabályoknak elő kell írniuk, hogy az uniós támogatások végső kedvezményezettjeinek nevét nyilvánosságra kell hozni. A szabályoknak emellett maximálniuk kell a természetes személyeknek járó közvetlen kifizetések összegét. 

A Parlament ugyanakkor elítéli azt a „gyalázkodó nyelvezetet és gyűlöletbeszédet”, amelyet Babiš kormányfő az uniós források elosztására és az összeférhetetlenségre vonatkozó híreket egy 2020 februári, csehországi látogatáson kivizsgáló képviselők ellen használt. 

Monika Hohlmeier Fotó: europarl.europa.eu Az unió tagállamai védjék jobban adófizető polgáraik pénzét!

Monika Hohlmeier (EPP, Németország), a parlamenti tájékozódó küldöttség vezetője azt mondta, ha bebizonyosodik a cseh miniszterelnök összeférhetetlensége, le kell mondania minden, uniós támogatásban részesülő vállalatban betöltött vezető szerepéről. „Az uniós támogatások odaítélésénél nem vehet részt olyan céget érintő döntésben, ahol ő a végső kedvezményezett, vagy végső esetben le kell mondania kormányfői tisztségéről. A másik megoldás, hogy egyetlen, a miniszterelnök összeférhetetlensége által potenciálisan érintett vállalat se juthasson többé uniós támogatáshoz.

Az uniót és tagállamait pedig arra szólítjuk fel, hogy védjék meg jobban adófizető polgáraik pénzét az oligarchikus struktúrákkal szemben. A meglévő védelmi mechanizmusok a jelek szerint elégtelenek.”

***

Andrej Babiš (Pozsony, 1954. szeptember 2.) szlovák származású cseh üzletember, politikus 2017. december 13-tól Csehország miniszterelnöke. 

Babiš a második leggazdagabb ember a Cseh Köztársaságban. Egyedüli tulajdonosa az Agrofert csoportnak, amelynek korábban vezérigazgatója is volt. A Forbes magazin szerint nettó vagyona mintegy 2,6 milliárd dollár volt 2016-ban.

Összeférhetetlenség gyanúja miatt 2019 januárja óta folyik hivatalos európai bizottsági vizsgálat ellene. 2019 novemberében a Babiš miniszterelnök közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló cégek számára az uniós kasszából járó összes kifizetést felfüggesztették.

2019 decemberében az EU korrupcióellenes hivatala, az OLAF jelentését követően a cseh főügyész uniós forrásokkal való visszaélés gyanújával újraindította a nyomozást az Agrofert csoport Gólyafészek nevet viselő egyik projektje ügyében.

Az Agrofert csoport több mint 230 cégből álló konglomerátum, 34 ezernél is több alkalmazottal. Andrej Babiš a cégcsoport alapítója és állítólagos tényleges tulajdonosa. A csoport az egyik legtöbb uniós támogatásban részesülő vállalat Csehországban: a képviselők szerint csak 2018-ban 973.284.000 cseh korona (mintegy 36,5 millió euró) összegű agrártámogatást, a kohéziós alapokból 2014 és 2020 között pedig további 16 millió eurót kapott. Jelenleg egyetlen uniós jogszabály sem kötelezi a tagállamokat, hogy közzétegyék az uniós támogatások végső kedvezményezettjeinek nevét.