2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tervek és eredmények a Sapientián

Több mint 600 hallgató végzett az idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyre gyarapodó alap- és mesteri képzésein. A Marosvásárhelyi Kar végzőseinek június 28-i ballagási ünnepsége után dr. Dávid László professzort, az egyetem rektorát kérdeztem a további tervekről és az eredményekről, amelyek felsorolása nem fért bele a ballagásról szóló beszámolóba.


– Bár az eredményekről illene, kezdjük mégis a tervekkel; építkezik-e továbbra is a Sapientia EMTE, és ha igen, milyen szakok indítását tervezik?

 – Az építkezés folyamatos, a Marosvásárhelyi Karhoz tartozó sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szak mellett az erdőmérnöki szak indítását is célul tűztük ki, ennek érdekében elkészítettük és benyújtottuk az akkreditációs csomagot. Immár egy éve zajlik a Marosvásárhelyre tervezett építőmérnöki szak akkreditációs dossziéjának az átvilágítása. A Felsőoktatás Minőségét Biztosító Hatóság (ARACIS) már kétszer kért kiegészítést, és a végső döntés meghozatalát is megígérték, legutolsó ülésükön mégsem tűzték napirendre. Így az idei nyári felvételi vizsgát már nem tarthatjuk meg, viszont amennyiben kedvező döntés születik, fel vagyunk készülve, hogy ősszel felvételi vizsgát hirdessünk, már csak azért is, hogy a köztudatba bekerüljön ez a lehetőség is.

– A rektor úr beszédében elhangzott, hogy amikor megalakult a Sapientia EMTE, mindenki azt szerette volna, hogy egyből a legjobb egyetem legyen. Csakhogy ehhez, ha nem is évszázadok, de évtizedek hagyománya, tapasztalata szükséges, mert egyből nem lehet az élvonalba jutni. A jelek azonban biztatóak, ezt igazolja a legutóbbi besorolás szerinti 20. hely a romániai állami és magánegyetemek rangsorában.

– Egy egyetem kétféleképpen mutathatja meg, hogy milyen eredményei vannak. Az egyik a világranglistán elfoglalt hely, amire nagy egyetemek vállalkoznak, mivel nagy súllyal szerepel a besorolásban a hallgatók száma, így a több tízezer diák képzését biztosító oktatási intézményeknek könnyebb jó helyezést elérniük. Nemrég jelent meg a világ egyetemeit rangsoroló UniRank jegyzéke a romániai egyetemekről is. A közel száz közül a 20. helyre kerültünk, több hagyománnyal rendelkező neves egyetemet megelőzve. Ez városokra lebontva azt jelenti, hogy Marosvásárhelyen az első, Kolozsvárt a negyedik helyen állunk, a Babeş–Bolyai, a műegyetem és az orvosi egyetem mögött. 19 éves történettel bejutni a legjobbak közé mindenképpen figyelemre méltó teljesítmény. Ebben a rangsorolásban nagy súlya volt a végzősök véleményének az egyetemről, a Sapientia ilyen szempontból is jól teljesített, mert a volt hallgatóink elkötelezetten értékelik a felkészítést, amelyben részük volt. 

Fotó: Nagy Tibor


Egy másik tényező a hallgatók által a tanév során elért tudományos eredmények, és a Marosvásárhelyi Kar ebből a szempontból is jól teljesített a nemzetközi versenyeken, vetélkedőkön. A múlt tanévben a Zadarban tartott mediterrán konferenciáról két diákunk hozott díjat az intelligens házakról szóló dolgozatával, egyéb eredmények mellett. Az idei tanév minden korábbi eredményt felülírt. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK)17 hallgatónkat díjazták, hárman első, négyen második és szintén négyen harmadik, a többiek különdíjat kaptak. Az idei Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián (ETDK), ahonnan a hallgatókat az országos konferencián való részvételre választjuk ki, már több volt a jelölés, mint korábban. 

Mindenki tudja, hogy az erdélyi magyar nyelvű műszaki oktatás ma Marosvásárhelyt jelenti, de Temesváron még mindig vannak magyar hallgatói és tanárai az egyetemnek. Ezért tudatosan vállaltuk, hogy besegítünk a szervezésbe, és a műszaki egyetemek idei ETDK-jának műszaki tagozatáról 12 díjat hozott el a Sapientia, amiből 9 OTDK-ra való jelölés. 

A Nagyváradon szervezett társadalomtudományi TDK-n közegészségtan szakos diákunk nyerte az első díjat.

A marosvásárhelyi négy diákból összeállt Heptacube csapat a Bukarestben tartott Robochallenge nemzetközi versenyen a legjobb repülő robotért járó első díjat nyerte a 16 nemzetet képviselő csapatok között.

A Budapesti Metropolitan Egyetem által az idén júniusban szervezett angol nyelvű Kreatív Gondolkodásfejlesztő Műhely nemzetközi vetélkedőn egyetemünk kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákjai végeztek az első helyen.

Az Aventics Pneumobil versenyen hallgatóink három dobogós helyezést értek el. 

Tanárainknak is jutott elismerés, Balla Géza, egyetemünk főállású docense Budapesten a 2018-as Év Bortermelője díjat vehette át, dr. Kolozsvári Zoltán nyugalmazott, de még aktív tanárunkat Gábor Dénes-díjjal tüntették ki. Mindezen túl a Sapientia helyet adott a Semmelweis-szobor felállítására. 

– Végül térjünk vissza arra, hogy hány szaknak van meg az akkreditációja a Sapientia egyetemen…

– Mind a 31 alapképzési szakra rendelkezünk működési engedéllyel, amit ötévente meg kell újítani, akárcsak az intézményi akkreditációt, amit kétszer már megkapott az egyetem. A 31 alapképzési szak mellett 12 mesteri szak működik, a doktorátus megszerzését magyarországi egyetemekkel közösen indítottuk, hasonlóképpen egy programot a habilitáció, azaz a doktorátusvezetés megszerzésére. A nagy gondunk az, hogy az egyetem indításakor jelen levő tanárok elérték a nyugdíjkorhatárt, és fiatalítani kellett. Ma sincs több tanárunk, mint induláskor, de a tanári kar fiatalabb lett. 

– Befejezésképpen soroljuk fel a Marosvásárhelyi Kar kínálatát: informatika, mechatronika, számítástechnika, automatika és alkalmazott informatika, gépészmérnöki, távközlés, kertészmérnöki, agrármérnöki (Sepsiszentgyörgyön), kommunikáció és közkapcsolatok, közegészségügyi szolgáltatások és politikák, fordító és tolmács (angol, német) és tájépítészet szak. 

A mesterképzési tanulmányi programok a következők: fejlett mechatronikai rendszerek, növényorvos, számítógépes irányítási rendszerek. 

A felvételire való beiratkozás július 15-20. között zajlik. Minden szaknál figyelembe veszik az érettségi általánost. Ahol írásbeli vizsgát tartanak (július 23-án), fele-fele arányban, illetve négy szakon 25/75 százalékban számít az érettségi általános és a vizsgán elért jegy. Az országos, illetve nemzetközi versenyek díjazottjai ösztöndíjas helyre jutnak be. A végleges eredményeket július 29-én közlik.