2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hatévi jogi küzdelem ért véget

Az Európai Unió Bírósága másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottság 2013 júliusában hozott határozatát, melyben elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

A sajtótájékoztatón az SZNT elnöke egyrészt az Európai Unió Bíróságának ítéletéről beszélt, másfelől a március 10-i székely szabadság napi rendezvényről.

Elmondta, hogy tegnap reggel hirdetett ítéletet az Európai Unió Bírósága abban a perben, amelyet Dabis Attilával kezdeményeztek, miután az Európai Bizottság 2013-ban megtagadta a polgári kezdeményezésük nyilvántartásba vételét. Egy hatéves jogi küzdelem ért véget – mondta Izsák –, megnyertük a pert. A rendelkező rész hatályon kívül helyezi az ítéletet, amely a Bizottságnak adott igazat, és hatályon kívül helyezi az EB határozatát.

Győztünk, de nincsenek vesztesek!

A bíróság a közleményének a címében emeli ki: a Bizottság tévesen alkalmazta a jogot,  amikor megtagadta a nemzeti kisebbségek régiói helyzetének javítására irányuló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét – mutatott rá az SZNT elnöke. „Én úgy értékelem, hogy mint minden jó ügy, amely ha győz is, nincsenek vesztesek. Győztünk, de nincsenek vesztesek. A kezdeményezés ugyanis az Európai Unió kohéziós politikájának a javítását tűzte ki célul, és ebből még azok is nyernek, akik a perben velünk szemben álltak. Nyerhet az Európai Bizottság, amely hatékonyabbá teheti a kohéziós munkát, nyerhet Románia is, amely szintén szemben állt velünk a perben, és nyerhet Szlovákia, hiszen amennyiben a nemzeti kisebbségek által egy tömbben lakott régiók Romániában és Szlovákiában is jól működnek, az pénzt hoz az országnak. Tehát hangsúlyozom, mint minden jó ügynek, ennek az ügynek is csak nyertesei vannak. (…) ezzel a győzelemmel kaput nyitottunk egy új küzdőtérre, hiszen ha a Bizottság bejegyzi a polgári kezdeményezést, uniós szinten tudjuk folytatni azt a küzdelmet, amelyet Székelyföldért és a székelyekért indítottunk el.”

Vasárnap a székely szabadság napja 

A továbbiakban arról beszélt, hogy tegnap reggel Marosszentgyörgyön, a csendőrségen lefolytatták a szokásos egyeztetést. Fontosnak tartotta pontosítani, hogy az együttműködésük a csendőrséggel jó, mindazok ellenére, hogy az elmúlt évek során többször megbüntették őket, de a rendezvényeken a csendőrség a törvényeknek megfelelően teljesítette a kötelességét, biztosította a résztvevők biztonságát. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy vasárnap az előzetes bejelentésnek megfelelően fogják megszervezni a székely szabadság napját. Izsák Balázs szerint az idei rendezvénynek két fontos aktuális eleme van. Egyrészt az, hogy Románia az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét tölti be, és reméli, nagyobb figyelem fordul minden romániai közéleti esemény felé. A másik pedig szerinte az, hogy ennek az uniós elnökségnek a mottója: „A kohéziós politika európai érték”, és éppen a tegnapi ítélet fényében kell kiemelni, hogy addig, amíg Székelyföld mesterséges elszegényítése tovább tart, addig Romániában ez a jelmondat nem hiteles. „Mi a székely szabadság napján a Románia kormányának címzett kiáltványban azt fogjuk kérni, hogy Románia tegye hitelessé ezt a jelmondatát. Hiszen az az érdekünk, hogy a Közép-romániai régión belüli székely megyék ugyanolyan iramban fejlődjenek, mint Brassó”.

A korábbi forgatókönyveknek megfelelően a Székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezést követően, felvonulnak, és a rendezvény kiáltványát átadják a prefektúra megbízottjának, hogy juttassa el Románia kormányának.

Ezután következik  a Gábor Áron-díj átadása.
Kapcsolódó cikkek: