2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tömbházat terveznek a marosvásárhelyi Állomás térre

A marosvásárhelyi Állomás térhez egy, a városhoz méltó rendezett „városkapu” illett volna, hiszen nem mindegy, milyen az ide érkezők első benyomása, s az sem, hogy a helyiek elvárásainak megfelelően civilizált, vagy ha úgy teszik, európai színvonalú ez a környezet vagy sem. Úgy néz ki, hogy ehelyett egy 16 szintes, kereskedelmi helyiségeket, garázsokat és lakásokat magába foglaló épületet húznak fel az Állomás tér zöldövezetére, s ennek kapcsán múlt héten közvitát szerveztek a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban. A közvitán jelen voltak az építkezést ellenző lakók képviselői, Dana Miheţ, a város főépítésze, Angela Kovacs tervező, valamint a török befektető. 

Fotó: Nagy Tibor

Játszótérre, zöldövezetre és parkolókra volna szükség 

Az Állomás tér több mint ezer lakóját képviselő Zsigmond Imola 140 aláírás birtokában szólalt fel a közvitán. Lapunknak nyilatkozva elmondta:

– Az itt lakók határozottan ellenzik a zöldövezet helyére tervezett tömbházat. Viszont a közvitán semmilyen eredmény nem született. A lakók szerint az amúgy is zsúfolt Állomás tér nem „bír meg” még egy tömbházat, kevés a zöldövezet, a gyermekeknek nincs játszóterük. A magas tömbház elveszi a fényt. Ezen felvetésünkre a tervező azt válaszolta, hogy a tömbházat úgy alakítják ki, hogy  a járdán zöldövezet szigetek legyenek, és az első emeleteken is lesz zöldövezet. Azt képzelik, hogy pókemberek a gyermekeink, felmennek az emeletre! 

Tehát elveszik tőlünk a teret, a fényt, a zöldövezetet – mondta, majd azt is kifejtette, hogy az építkezés alatt a környező hét tömbház ezer lakóját az építkezéssel járó por, zaj, szennyezés is nagyon zavarná.

A tömbház ellen érvelő lakó azt is nehezményezi, hogy az új létesítmény alatti garázs építéséhez mélyen leásnának, s a hetvenes években épített környező blokkokat statikailag veszélyeztetnék. Az Állomás téren jelenleg is kevés a parkolóhely, sem az utazóknak, sem a lakóknak nincs ahol tartaniuk a gépkocsikat. A postára érkezők sincs ahol megálljanak, olyan szűk a hely. 

– Megkérdeztem, miért hívtak bennünket közvitára, ha úgysem kérik a beleegyezésünket. A közvita mindössze csak a procedúra része, kötelező, nem mintha valamiféle beleszólásunk lenne a projektbe. A mi szavunkat számba sem veszik – méltatlankodott Zsigmond Imola. Arra kérte a marosvásárhelyi tanácsot, hogy vegyék figyelembe a lakók véleményét és kérését, szolgálják a marosvásárhelyi lakók érdekeit, és ne építsék meg a tömbházat. Ehelyett alakítsanak ki parkot és parkolókat, ne tömbházat zsúfoljanak be az Állomás térre! 

A város nem lépett, de a tervről a tanács dönt

Furó Judit, a marosvásárhelyi tanács városrendezési szakbizottságának vezetője elsősorban marosvásárhelyi lakosként nyilatkozta, hogy jobb lett volna a teret városkapuként kiépíteni. Ez lett volna az ideális ebben az övezetben, de sajnos, a város „nem lépett”, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnak évek óta semmilyen elképzelése nem volt ennek a térnek a rendezésére. Az állomás épületét a vasúttársaság felújította ugyan, de az Állomás tér környezetének korszerűsítése nem történt meg. 

A szóban forgó szabad zöldövezet – amely szemetes, rendezetlen volt – a Román Vasúttársaság tulajdonát képezte mindaddig, amíg a társaság el nem adósodott az Electrica áramszolgáltató vállalatnak. Ekkor az adósság behajtása érdekében a telket elárverezték. Ezen az árverésen – tudtunkkal – a polgármesteri hivatal nem vett részt, tehát nem mutatott érdeklődést az üres telek iránt. A liciten egy székelyföldi magánszemély lett a nyertes, ő vásárolta meg a telket, majd eladta, tőle vette meg egy török befektető, aki a szóban forgó projekt kivitelezésében érdekelt. A tervet az Arhitecton Kft. műépítészei dolgozták ki, a múlt heti közvita tárgya tulajdonképpen az övezeti területrendezési terv (PUZ) volt.

 A közvitán elhangzó véleményeket és álláspontokat a tervezőnek be kell foglalnia az előterjesztésbe, így kell benyújtania a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályára, s csak ezután kerülhet a határozattervezet a marosvásárhelyi tanács elé – tudtuk meg Furó Judittól. 

A közvitán Angela Kovacs tervező ismertette a területrendezési tervet, és ennek kivitelezési észszerűsége mellett foglalt állást. Kijelentette, hogy a terület amúgy sem köztulajdont képező zöldövezet, hanem füves magánterület. A török befektető, az Atametaly Kft. képviselője is jelen volt a közvitán, nevében Móra Ákos volt szenátor nyilatkozott. 

Az Állomás térre tervezett épület kivitelezéséről a marosvásárhelyi tanács dönt, a végső szó a tanácsosoké.