2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Negatív teszttel vehetnek részt az oktatáson a be nem oltott hallgatók

Heti egy PCR- vagy heti két antigénteszt eredményének a felmutatásával vehetnek részt az oktatáson a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem azon hallgatói, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen. Az egyetemi tanév megkezdésekor több hallgató tiltakozott az intézmény vezetőségének eme döntése ellen, petíció is indult az ügyben, a magyar hallgatókat tömörítő Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) azonban elhatárolódik e tiltakozástól, álláspontjuk szerint, mivel a hallgatók nagy része rendszeresen megfordul a kórházakban, nem tehetik ki a beteg embereket a fertőzés kockázatának.

A marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem vezetőtanácsa döntésének értelmében a 2021–2022-es tanévben a veszélyhelyzet alatt a koronavírus ellen be nem oltott diákok heti egy negatív PCR- vagy két negatív antigéngyorsteszt a felmutatásával vehetnek részt a jelenlétet feltételező oktatási tevékenységeken – derül ki az egyetem által közzétett közleményből. Ugyanez érvényes az egyetem bentlakásaiban elszállásolt, koronavírus ellen be nem oltott egyetemi hallgatókra is, akik kötelesek felmutatni hetente egy negatív PCR-, vagy heti két alkalommal negatív antigénteszt-eredményt.

A közleményben azt is leszögezik, hogy az egyetem kutatóközpontjában lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak az antigénteszt elvégzésére, alkalmanként 50 lej fejében, illetve azoknak a diákoknak, akik bizonyítani tudják, hogy egészségi okok miatt ellenjavallt számukra az oltás felvétele, ingyenesen végzik el az antigénteszteket. Az egyetemen való tesztelésre szeptember 13-tól adott a lehetőség, naponta 7–10 óra között.

Az egyetem döntése felháborodást váltott ki az egyetem diákságának egy részéből, néhányan a tanévnyitó ünnepségen tiltakoztak ez ellen, és a több ezer diákból mintegy négyszázan írták alá azt a petíciót, amelyben kérik, hogy változtassanak ezeken a feltételeken, ugyanis diszkriminatívnak tartják az oktatási tevékenységeken való részvétel korlátozását azon hallgatók esetében, akik nem rendelkeznek védettségi igazolással. A diákok ugyanakkor azzal is érvelnek, hogy sokan anyagilag sem tudják megengedni maguknak a rendszeres tesztelést, ami havi több száz lejes kiadást feltételezne a saját jövedelemmel nem rendelkező fiatalok részéről. 

Érdeklődésünkre, hogy mi az álláspontja ez ügyben a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetségnek,Varga László, az MMDSZ elnöke lapunk megkeresésére kifejtette: csak hétfőn értesültek arról, hogy elindult egy ilyen tiltakozás, és tudomásuk szerint a magyar diákok közül, akikkel kapcsolatban állnak, nagyon kevesen vannak, akiket ez érint, akik még nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást. Amikor az oltásra lehetőség adódott, nagyon sokan már az első körben felvették azt, mi több, február-márciusban az MMDSZ oltáskampányt is szervezett oktatói támogatással, amely során megpróbáltak tévhiteket megcáfolni, és arra buzdították a diáktársakat, hogy vegyék fel az oltást. Mint mondta, furcsának tartja, hogy orvostanhallgatóként, leendő gyógyszerészként, fogorvostan-hallgatóként vagy általános asszisztensképzős diákként aláírjon valaki egy ilyen petíciót, hiszen mindannyian az egészségügyben, tudományt felhasználva fognak majd dolgozni, ugyanakkor tanáraik révén olyan elismert szakemberektől volt lehetőségük az oltással kapcsolatos tudnivalókról tájékozódni, hogy ezeket a hiteles információkat nem kellene kétségbe vonni. Mindemellett fontos szempont, hogy végre az idei tanévkezdéskor lehetőség adódott a jelenléttel zajló gyakorlati órákra, ami egyértelműen a diákok javát szolgálja, hiszen rendkívül nehéz online egy ilyen szakmát elsajátítani. Varga László úgy véli, a diákság nagy része folyamatosan jár a kórházakba, beteg emberek közé, akiket veszélynek tehetnek ki, ha megfertőznének egy legyengült szervezetet. 

– Az, aki orvosi egyetemen tanul, és egészségügyben fog majd dolgozni, be kellene lássa, hogy mi most, huszonévesen legtöbben jó egészségi állapotnak örvendünk, de amikor 70-80 éves, gyakran élet-halál között lévő páciensek közé megyünk be a kórházba, rájuk nézve bizony egy fertőzés végzetes lehet – adott hangot véleményének az MMDSZ vezetője.

A diákszövetség elnökétől azt is megtudtuk, hogy az egyetemi campust most újítják fel, emiatt a termek egy része nem használható, így mindenik tanszék külön döntést hozott arra vonatkozóan, hogy az elméleti órákat online vagy jelenléttel tartják meg. A gyakorlati oktatáson való részvétel menete kapcsán elmondta, amikor a hallgatók felmennek a klinikákra, ott fogadja őket az adott egyetemi oktató, testhőmérsékletet mér, egy szűrő kérdőívet töltenek ki, és fel kell mutatni az oltási igazolást.

Fotó: Nagy Tibor (archív)