2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács fejenként kétezer lejre bírságolta Cozmin Guşă meghívottjait. Ugyanakkor 5000 lejre bírságolta a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a 2019. október 19-én lezajlott Románia – Észak-Írország U21-es válogatott mérkőzésén elhangzottak miatt. 

A hírt a jogszolgálat sajtóirodája juttatta el szerkesztőségünkbe. A Realitatea televízió Románia 2019 című műsorának tavaly március 7-i adásában több meghívott is magyarellenes kijelentéseket tett, közülük ketten, a szélsőségesen magyarellenes Marius Paşcan és Octavian Hoandră kaptak bírságot. Utóbbi a romániai magyar politikusokat „disznóknak” nevezte, és felszólította őket, hogy menjenek Magyarországra politizálni, ott szóljanak bele a törvénykezésbe, ne Romániában. 

Marius Paşcan is folyamatosan valótlanságokat közölt, például hogy Marosvásárhelyen az iskolák teljesen el vannak magyarosodva, hamarosan pedig már az orvosnál is szükség lesz fordítóra a román anyanyelvűeknek, mivel az intézményekben csak magyarul beszélnek az ott dolgozók. Szerinte a magyar közösség hosszú távú célja egy olyan generáció felnevelése, amely nem tud románul. A műsorban többen is részt vettek, azonban csak a felsoroltak kaptak bírságot. 

Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat igazgatója üdvözölte az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését, és sajnálta, hogy Dan Tanasă és Cozmin Guşă megúszták a büntetést, annak ellenére, hogy ők is folyamatosan félrevezető információkat közöltek, nem beszélve magyarellenes magatartásukról „Ettől függetlenül mi továbbra is minden hasonló adást megnézünk, és megtesszük a megfelelő lépéseket, arra biztatom a romániai magyar közösség tagjait, ahogy eddig is tették, ezentúl is keressék a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot, ha uszító, kirekesztő, diszkriminatív műsorokat észlelnek a hazai médiában” – jelentette ki. 


Újabb 5000 lej bírság a Román Labdarúgó-szövetségnek

Szintén a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács 5000 lejre bírságolta a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a 2019. október 19-én lezajlott Románia – Észak-Írország U21-es válogatott mérkőzésén elhangzottak miatt. 

A Voluntari-ban található Anghel Iordănescu-arénában megtartott mérkőzésen a nemzeti tizenegy szurkolói hosszú perceken át skandálták a „kifelé az országból a magyarokkal” (afară, afară cu ungurii din ţară) rigmust. Nem ez volt az első eset, hogy a román nemzeti válogatott szurkolótábora mérkőzésen magyarellenes hangot üt meg, annak ellenére, hogy a megmérettetésnek nincs semmilyen magyar vonatkozása, azaz nem magyar csapat ellen lép pályára, nem magyar a bíró, nem magyar többségű városban van a mérkőzés, és még lehetne sorolni. Benkő Erika ezt a döntést is üdvözölte, azt azonban elszomorítónak nevezte, hogy a Román Labdarúgó-szövetség ahelyett, hogy megoldást keresne a lelátókon tapasztalható rasszizmus, xenofóbia megfékezésére, folyamatosan a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat eljárási minőségét kérdőjelezi meg az ügyekben. Reményének adott hangot, hogy a jövőben a bírság megúszását nem esetleges eljárási hiba keresésével akarják megoldani, hanem valós cselekvési tervvel és fellépéssel, amely megszünteti az áldatlan állapotokat.