2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Februárban folytatódik az oltási kampány második szakasza

Több idős olvasónk elégedetlenségét fejezte ki, hogy nagyon nehézkesen, akár egy órát is meghaladó várakozás után sikerült telefonon bejelentkeznie a védőoltásra. Mint kiderült, a január 15-én kezdődött kampány első napjait követően az idős és krónikus beteg személyeknek már nem jutott hely megyeközpontunkban, ezért vidéki oltópontokhoz osztották be őket. 

Felháborítónak tartják, hogy nyolcvan év fölötti személyekként, akik nem rendelkeznek gépkocsival, és soknak közülük hozzátartozóik sincsenek, akiket megkérhetnének erre a szívességre, nagyon nehéz lesz eljutniuk a nyárádszeredai, dicsőszentmártoni vagy görgényszentimrei oltópontokhoz, arról nem is beszélve, hogy az utazás során a fertőzésnek is jobban ki lesznek téve. Hasonló véleményen vannak a panaszt megfogalmazó krónikus betegek is, akik lemondtak a feliratkozásról, mert nem tudták vállalni, hogy valamelyik vidéki oltóponthoz eljussanak, olyan egészségi állapotban vannak. Hadd tegyük hozzá, hogy már ez a lehetőség is lezárult Maros megyében. 

A kialakult helyzetről dr. Ferencz Lorándot, a megyei közegészségügyi igazgatóság aligazgatóját kérdeztük. 

Amint elmondta, az első szakaszban 8.502 egészségügyi dolgozót oltottak be, a második szakaszban eddig 1.279 idős és krónikus beteg személyt, a szociális otthonok lakói közül 516-ot. 

Ugyanakkor hozzátette, hogy a oltási platformra való jelentkezés lehetősége a február 7-én záruló oltási kampányra ideiglenesen lezárult ugyan, mert csak annyi személyt írhattak fel, amennyinek elegendő lesz a megye rendelkezésére álló oltóanyag, az emlékeztető oltásra szükséges vakcinával együtt. Ugyanakkor kiemelte, hogy nem kell aggódni, mert az újabb mennyiség érkeztével februárban tovább folytatódik a második szakaszba sorolt személyek beosztása és beoltása. A jelentkezés kezdetének időpontját időben az érintettek tudomására hozzák. 

Ferencz doktor ugyanakkor cáfolta azt a központi lapokban megjelent hírt, miszerint nem lehet tudni a krónikus betegek számát, mert nem létezik a krónikus betegségben szenvedő személyek országos regisztere. Elmondása szerint az adatok a megyei egészségbiztosítási pénztár nyilvántartásában megtalálhatók.

Elismerte, hogy Marosvásárhelyen mindössze két oltópont működött a második szakasz első felében, ezek számát azonban az újabb oltási szakaszban megnövelik, ami a polgármesteri hivatalok feladata lesz. Ez elsősorban attól függ, hogy mennyi oltóanyag érkezik megyénkbe. A közegészségügyi igazgatóság felmérése szerint 212 orvos, 717 egészségügyi asszisztens és 290 adatkezelő jelentkezett a februárban megnyíló oltópontokban való tevékenység ellátására, az adatok kezelésére.


Védőoltás a fertőzésen átesetteknek

A klinikai vizsgálatok során nem volt kritérium az, hogy el kell telnie egy bizonyos időnek a COVID–19-ből való kigyógyulás után ahhoz, hogy valaki megkapja a védőoltást. A betegségen nemrég átesett személyeket még ösztönzik is arra, hogy jelentkezzenek az oltásra, hogy megfigyelhessék az esetleges mellékhatásokat, de kijelenthető, hogy a kutatás során nem lépett fel nagyobb számban mellékhatás ezek körében, mint a többi önkéntes esetében – közölte kedden az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Minthogy korlátozott számú vakcina áll rendelkezésre, a betegségen átesett személyek dönthetnek úgy, hogy 90 nappal később jelentkeznek oltásra, de ez nem kötelező – írja a CNCAV.

A CNCAV hangsúlyozza, hogy az oltás „az egyetlen hatékony intézkedés”, amely képes korlátozni a járvány negatív következményeit. (Agerpres)


Tíznapos karantén a gyermekeknek

Hazatérte után tíznapos karanténba kerül az a gyerek, aki beoltott szüleivel együtt olyan országban járt, ahol magas a koronavírus-fertőzöttségi arány – közölte Florentina Furtunescu orvos, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) munkatársa.

A szakember szerint azok a gyerekek, akik fertőzött országban jártak, hazatértük után terjeszthetik a vírust, ezért indokolt a tíznapos karantén.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hétfőn úgy döntött, hogy nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Romániába belépő személyeknek, akik legalább 10 nappal korábban megkapták a koronavírus elleni oltást és az emlékeztető oltást is. (Agerpres)

Fotó: Antalfi Imola