2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kire hárul a diákok tesztelése?

A tanintézetek maguk dönthetnek arról, hogy az iskolában végzik el vagy a szülőkre bízzák a nyáltesztes szűrést – jelentette be csütörtök este Sorin Cîmpeanu, az oktatásügyi szaktárca vezetője. Bár eredetileg a tanügyminiszter néhányhéttel ezelőtt november 21-ét nevezte meg határidőként, ameddig eljuttatják a tanintézetekbe a diákok szűréséhez szükséges első adag nyálteszteket, a napokban kitolták ezt a határidőt, az újabb nyilatkozatok szerint ezek várhatóan a hét folyamán kerülnek az iskolákba. A tesztelés módozata óriási port kavart a napokban, a tanügyi szakszervezetek ugyanis tiltakozást helyeztek kilátásba, amennyiben nem módosítják az erre vonatkozó rendeletet, és az iskolai személyzetre hárítják a tesztelés lebonyolítását. 


Fotó: Nagy TiborA tanügyi szakszervezetek felzúdulását követően, az Agerpres hírügynökség szerint az oktatási tárca vezetője elmondta: kiegészítik az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletét a nyáltesztes szűréssel kapcsolatos új előírásokkal. Ezek szerint a nyál alapú gyorsteszteket az oktatási intézményekben és otthon is el lehet végezni, erről az egyes tanintézetek külön-külön dönthetnek. Amennyiben az iskolában zajlik a tesztelés, a szülőnek ki kell töltenie egy hozzájárulási nyilatkozatot. Ha otthon tesztelik a gyereket, a szülőnek írásban vagy e-mailben kell tájékoztatnia az eredményről a tanítót, az osztályfőnököt vagy az iskola által erre kijelölt személyt. Mivel hetente két alkalommal kell elvégezni a szűrést, minden gyermek kézhez kap előző hét péntekén két darab antigéngyorstesztet. Ha a szűrés az iskola döntése alapján a tanintézetben zajlik, de a szülő nem adja hozzájárulását a gyermek teszteléséhez, elvégezhetik a tesztet otthon – magyarázta a miniszter.

Ha a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, a PCR-tesztnek azonban negatív lesz az eredménye, a gyerek visszatérhet az iskolába. Ha azonban a PCR-tesztet nem végzik el, vagy elvégzik, és megerősíti a pozitív eredményt, a tanulónak 14 napra otthon kell maradnia – ismertette az eljárást Cîmpeanu. A tárcavezető ugyanakkor felkérte a szülőket, hogy legyenek felelősek, és közöljék időben és pontosan az eredményeket.

Mindenki kérte, de most senki sem akarja alkalmazni

Mint ismeretes, az utóbbi időben jókora vita kerekedett abból, hogy tulajdonképpen kinek is kellene a diákokat tesztelni, az egészségügyi tárca álláspontja szerint ezt a kérdést az oktatási rendszernek kellene megoldania, mivel az oktatási rendszer javasolta. Eközben a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret, a legnagyobb tanügyi szakszervezetek csütörtökön bejelentették, hogy hétfőn sztrájkőrséget szerveznek a prefektúráknál, a kormány épületénél és az egészségügyi minisztériumnál, ha a pedagógusokra bízzák a diákok tesztelését.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter a napokban az Erdélyi Magyar Televízió műsorában nehezményezte, hogy akik szorgalmazták a nyáltesztek bevezetését, vagyis a pedagógusok, szülők és a diákszövetségek egy része, most nem vállalnak felelősséget a tesztelés megvalósításáért. 

– Egy olyan tesztelési módozatról van szó, amelynek egészségügyi szempontból direkt következménye nincs, ez egy felmérés, egy megelőző, screening típusú tesztelés. Éppen ezért, ha pozitív is lesz egy ilyen nyálteszt, azt az adatot nem vezetik be hivatalos adatként, azt meg kell erősíteni egy olyan teszttel, amit a rendszer elismer. Éppen ezért a pontosításokban, amelyeket a tanügyminisztériumnak elküldtünk, ezt is megfogalmaztuk, lévén, hogy egy olyan típusú tesztelésről van szó, amelyet – hangsúlyozom – a tanügyminisztérium kért, az ő javaslata volt, hogy ezt vezessék be az iskolai rendszerbe. Az elmúlt hónapokban nagyon sok minden elhangzott a tanügyi rendszerrel és a nyálteszt bevezetésével kapcsolatosan, mindenki kérte – a pedagógusok, a diákok szövetsége, a szülők szövetsége –, és amikor bevezetésre kerül, azt látjuk, hogy senki sem akarja ezt alkalmazni, és az egész kérdés akörül forog, hogy ki is fogja ezt a nyáltesztet elvégezni. Az egészségügyi minisztérium álláspontja ebben a kérdésben teljesen nyitott, hiszen mivel egészségügyi szempontból nem jár következménnyel első fázisban – mint mondtam, meg kell erősíteni a pozitív tesztet, más típusú, komolyabb teszttel –, a tanügyi rendszerben kell eldönteni, hogy minden iskolában ki fogja ezeket elvégezni hétfői és csütörtöki napokon, miután várhatóan a hét közepén megérkezhetnek az első nyáltesztek az iskolákhoz. Ilyen szempontból a tanügyi rendszer, amely ezt a tesztelést be szerette volna vezetni, minden iskolára lebontva, illetve akár a tanfelügyelőségeken keresztül kell eldöntse, hogy pontosan hogyan is alkalmazzák, és ki az, aki ezt a tesztet elvégzi. Minden más metodológiai szabályt, például hogy egy esetleges pozitív eredmény esetén hogyan járunk el, és kit kell értesíteni, és a gyerek további tesztelése hogyan zajlik, azt közös miniszteri rendeletben a tanügyminisztériummal megszervezzük, viszont maga a metodológiája ennek a nyáltesztnek teljesen a tanügyminisztérium feladata – nyilatkozta Cseke Attila.

Nem a pedagógusok feladata 

Eközben a tanügyi szakszervezetek utcára vonulással fenyegetőztek, ha a hatóságok nem teszik lehetővé a diákok otthoni nyáltesztes szűrését, és a tanügyi alkalmazottakra hárítják ezt a feladatot. 

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség csütörtöki közleményében figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem módosítja kérésüknek megfelelően a nyáltesztes szűrés útmutatóját, tagjaik november 22-én, hétfőn sztrájkőrséget fognak tartani a prefektusi hivatalok és az egészségügyi tárca székhelye előtt. 

A két szakszervezeti szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy megbénítaná a tanítást, és fertőzési gócokká változtatná a közoktatási intézményeket, ha a gyerekek tesztelését a tanügyi alkalmazottaknak kellene elvégezniük, nem beszélve arról, hogy a pedagógusokat is kitennék a fertőzés veszélyének, mert védőfelszerelést nem biztosítanának számukra. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban az oktatási rendszer működését érintő fontos döntések a tanügyben dolgozók és a diákok véleményének teljes figyelmen kívül hagyásával születtek. 

Szerintük ilyen döntés volt az is, hogy a kényszervakációt követően a tanügyi alkalmazottak átoltottsági szintjétől tették függővé a jelenléti oktatást az iskolákban és óvodákban.
Kapcsolódó cikkek:

Marosvásárhelyt elárasztotta a szemét

2022-11-14 17:19:00 // Mezey Sarolta

Elkezdik a szerződésbontás procedúráját a Brantner köztisztasági vállalattal